Unesco erfgoed: meerstemmige zang uit Georgië

Akersloot – Het ensemble Khareba & Gogia uit Georgië geeft op 28 oktober een concert in de hervormde kerk aan het Dielofslaantje 4. De verrassende samenzang belooft een onvergetelijke muzikale ervaring met gegarandeerde kippenvelmomenten.

Georgië is een klein christelijk land in de Kaukasus op een knooppunt tussen oost en west. Het land heeft een eeuwenlange traditie van meerstemmige zang met grote verfijning en regionale variaties. Niet voor niets behoort de meerstemmige zang uit Georgië tot het culturele werelderfgoed van Unesco. Zoals het Georgische landschap een gevarieerd landschap is van bergen, rivieren, wijngaarden, theeplantages en steppen, zo is ook de muziek van het ensemble Khareba & Gogia rijk en veelzijdig. Het repertoire varieert van vrolijke volksmuziek, religieuze liederen en romantische liedjes tot oude traditionele volksmuziek en dansmuziek uit verschillende delen van Georgië.

Khareba & Gogia 

De leden van Khareba da Gogia hebben een indrukwekkende staat van dienst in bijvoorbeeld het Georgisch staatsensemble Erisioni, Georgische nationale opera en ballet, Kelaptari, Rustavi ensemble, Tbilisi ensemble en nog vele andere orkesten en koren. De meerstemmige zang wordt dit keer verrijkt met de warme stem van Lia Khuntsaria en als vanouds aangevuld met een aantal specifiek Georgische instrumenten. Lyrische zang wordt afgewisseld met opzwepende klanken vol dynamiek. De tot in de perfectie beheerste meerstemmige liederen worden naast de accordeon, gitaar en piano eveneens begeleid door een aantal specifiek Georgische instrumenten zoals panduri, bas-panduri, tsjonguri (soort luiten), salamuri (fluit) en doli (trommel).

Informatie

Het concert begint om 20.00 uur. Toegangskaarten à 15 euro kunnen voor aanvang contant worden betaald met gepast geld. Het is ook mogelijk om via een QR-code af te rekenen. Neem voor meer informatie of het reserveren van kaarten contact op met Judith Hollenberg (judithhollenberg@quicknet.nl / 06 81478714). (Foto: aangeleverd)