Uitgeesters Europees kampioen rolstoelhandbal

Op 12 en 13 december nam het Nederlands rolstoelhandbalteam deel aan de eerste editie van het European Wheelchair Handball Nations’ Tournament in Sankt Pölten, Oostenrijk. Spelers van het eerste uur Nadia Roelofsen en Frank Hooning uit Uitgeest waren erbij. Het Nederlands Handbal Verbond en trainer Bart Neeft hadden er werk van gemaakt de ploeg in te schrijven. Toen dat eenmaal gelukt was, werd er twee keer per week flink getraind en dat gebeurde meteen gerichter. Frank, honkballer van oorsprong: “Wij hebben twee mensen in het team die al aan rolstoelbasketbal doen en zij leerden ons bijvoorbeeld hoe je moet blokken, verder bestaat ons team uit een enthousiaste groep die echt het rolstoelhandbal in Nederland wilden introduceren. En hoewel ik honkbal prachtig vond, kan ik in rolstoelhandbal een groot deel van mijn hart leggen en geniet hier nog meer van.”

Vriendin Nadia was bij de trainingen aanwezig en wilde wel meedoen. Nadia: “Er mogen twee valide spelers deelnemen en ik ben daar een van. In het begin kon ik bijna niet vooruit komen met de rolstoel maar nu ben ik behendig genoeg.”

Het team vertrok naar Oostenrijk met het idee veel te kunnen leren en het zou leuk zijn als ze in ieder geval één wedstrijd konden winnen. Frank: “De andere ploegen kwamen met nationale selectieteams. De eerste wedstrijd tegen de Noren wonnen we hoewel het door de spanning niet eens zo’n goede wedstrijd was. Stomverbaasd waren wij toen we ook nog van Portugal en Zweden wonnen. Wij analyseerden alle wedstrijden, wisten elkaar prima te vinden en hadden een goede communicatie. Toen wij in de finale tegen de Portugezen tot de rust met 6-6 gelijk stonden, raakte de tegenpartij het zelfvertrouwen kwijt en pakten wij de winst. Het is ons gelukt doordat je elkaar de successen gunt en ieder zijn of haar ego laat varen. Wij zijn behalve sportief ook persoonlijk op elkaar ingespeeld en hebben alles voor elkaar over. Juichend vielen wij elkaar om de nek en ontvingen de medaille. Op Schiphol stonden veel mensen, wat natuurlijk erg leuk was. Wie weet mogen wij volgend jaar na een selectie naar het EK in Zweden.”
Zie ook https://www.facebook.com/rolstoelhandbal. (Monique Teeling, foto’s: Cobi Neeft)