Uitgeester Jerry van Daalen finalist Dutch Tea Championship 2016

Hoeveel mensen zetten ’s ochtends gedachteloos de waterkoker aan, slingeren er een theezakje door en gaan hup aan het werk? Jerry van Daalen snapt dat best maar voor hem als theesommelier komt er toch wat meer bij kijken voor hij de kom aan zijn lippen zet. Door negatieve publiciteit over theemerken op televisie, kwam hij erachter dat er een andere theewereld bestaat en besloot de driejarige opleiding tot theesommelier te volgen aan de International Tea and Coffee Academy in Zeewolde en Den Haag.

In Uitgeest, waar hij zich als geboren Zeeuw helemaal thuisvoelt, laat hij enthousiast zien hoe hij thee zet aan een echte theetafel. Terwijl hij vertelt over de Chinese keizer die vroeger bepaalde welke thee ‘in’ raakte, goochelt hij razendsnel met een piepklein theepotje. Jerry: “Sinds 1610 kennen wij thee door de VOC die het hierheen bracht maar een echte theecultuur hebben wij hier nooit gekregen. Ik laat graag zien dat je op een eenvoudige wijze kunt genieten van een kop thee en wil mensen de echte smaak hiervan laten ontdekken. Daarnaast experimenteer ik graag met verschillende smaken.” Het zetten van de juiste thee heeft voor Jerry alles te maken met waterhoeveelheid en kwaliteit, grammen, temperatuur en de cuppingset. Zodra de thee getrokken is en de drinktemperatuur goed, wordt de kom met  beide handen gepakt en mag de thee geslurpt worden. Want net als bij wijn slurpt de echte theeprofessional zijn thee. De smaak komt hierdoor het best tot zijn recht. Ook is hij een milieu verantwoorde theedrinker want de blaadjes worden na gebruik keurig in de tuin gegooid. Vanwege de proeverijen reist Jerry het hele land door en demonstreert hij in verschillende winkels of tijdens workshops. Maar ook gedurende het interview rent Jerry regelmatig van tafel om nou net dat ene potje te zoeken waar weer een leuk verhaal aan zit en laat hij zien wat de mogelijkheden zijn. Jerry lachend: “Ik ben misschien ook wel een beetje een entertainer en vind het mooi om mensen enthousiast te maken voor een bepaalde smaak. Kijk je kunt thee goed verpesten en vaak smaakt het bitter als het niet op de juiste manier wordt gezet, dat is jammer.” In zijn tuin groeit inmiddels zijn eigen thee en in de nabije toekomst zullen hier verschillende theeplanten bijkomen.

 

Momenteel oefent Jerry voor het Dutch Tea Championship 2016 dat plaats zal vinden tijdens het Amsterdam Coffee Festival op zondag 20 maart in de Westergasfabriek.

Met nog vier kandidaten is hij door de voorrondes gekomen en samen met deze finalisten krijgt hij 15 minuten de tijd om drie soorten thee te zetten. De juryleden beoordelen de presentatie van de finalisten op smaak, werkwijze en techniek. Jerry: “Ik oefen veel en combineer het met een hapje waardoor de smaak nog beter uitkomt.”
Jerry van Daalen, een man met grote kennis van zaken, enorme passie en het vermogen om mensen voor thee te enthousiasmeren. Zou zo maar kunnen dat deze Uitgeester hoog eindigt op 20 maart. Zijn website: www.theeopmaat.com. (Monique Teeling)