Twee Tiny’s door dik en dun vrijwilliger bij FC Uitgeest

Kortgeleden zijn Tiny Groen-Meijer (68) en Tiny Nijman-Kuil (74) bij FC Uitgeest onderscheiden met de plaquette Lid van Verdienste. Beide dames waren al voor de fusiedatum actief als schoonmaakster en vrijwilliger voor de voetbalvereniging. Ton van Egmond bedankte hen tijdens de jaarveradering voor hun toewijding.

Op de vraag aan Tiny Groen hoe zij er dertig jaar geleden bij kwam, zegt zij grinnikend: “Ik ben er letterlijk en figuurlijk ingeluisd, ja echt waar. Er waren hier wat dames aan het werk en Alie Duin vroeg of het niks voor mij was. Ik riep dat ze mij in nood mocht vragen. De volgende dag had ik een rooster voor het hele jaar in mijn brievenbus! En nu sta ik iedere woensdagochtend schoon te maken. De wc’s, de koffiebar en het bierhok. Als ik klaar ben dan gaan we met z’n allen koffie drinken. Er loopt hier dan twaalf man zoals de buitenploeg, van de drukkerij en schoonmakers, allemaal mannen. Dan wordt er natuurlijk over voetbal gesproken. Het lijkt net een vriendenkring, als er een jarige is dan eten we taart. Ik heb net een nieuwe knie en toen ik na een tijdje weer kwam werken, werd er veel gezoend en was het Ha Tiny ben je er weer?”

Ook Tiny Nijman is er op een zelfde manier bijgekomen. Tiny: “Mijn overbuurvrouw werkte hier en ik zei als je afzeggingen hebt dan val ik wel in hoor. Bij het volgende clubblad stond er met levensgrote letters Nieuwe Medewerker Tiny Nijman.” Giert van het lachen: “Nou, dát was mijn entree! Ik heb ook wel andere bars schoongemaakt maar hier heb je er meer aardigheid van. Ik werk op maandagochtend en dan plakt alles. Wij boenen op de ouderwetse manier, met emmer, boender en schoonmaakmiddel en ook wij gaan daarna gezamenlijk aan de koffie, heel gezellig. Er zijn drie verschillende ploegen waarmee wij werken.”

Beide dames zeggen niets met voetbal te hebben maar ooit speelden zij samen zaalvoetbal in De Zien 40 jaar geleden. Tiny Nijman droogjes: “We wonnen de beker terwijl we niet eens wisten dat we voor de beker speelden.”

Tiny Groen vult aan: “En Piet Tuin was vergeten de champagne koud te zetten. Niemand had verwacht dat wij zouden winnen. De tegenpartij was overtuigd van hun overwinning en zij hadden al bloemen voor zichzelf mee maar die gaven ze niet aan ons hoor, neehee.” Afgelopen november ging bij beiden de telefoon met de vraag om naar de Jaarvergadering te komen in verband met een onderscheiding. “Oh God moet dat?” en “Is dat nodig?” waren de reacties van beide Tiny’s. Bij punt 14 op de agenda moesten zij naar voren, kregen een verhaaltje, plaquette, bloemen en wijn. De waardering is leuk maar eigenlijk staan zij er nooit zo bij stil. Wat hen wel enigszins verontrust is het gebrek aan nieuwe schoonmaaksters. Tiny Nijman: “We hebben zóveel leden, als we er één groepje van 4 of 5 personen bijkrijgen, dan is men 1 x per 4 weken met anderhalf uur klaar. Het zou mooi zijn als er wat aanmeldingen komen. Ik stop nog niet hoor, zo lang mijn gezondheid het toestaat……” Tiny Groen: “Zolang ik nog niet met een rollator loop…..” En lachend verlaten zij samen de blinkend schone kantine. (Monique Teeling)