Topdrukte bij teststraten: uur rijden voor coronatest geen uitzondering

Castricum – Keelpijn, verhoging of hoesten: wie vorige week met symptomen van COVID-19 naar de coronalijn belde, kreeg met een beetje pech nul op het rekest. ,,Alkmaar, Beverwijk, Amsterdam, Haarlem: alles zit vol. Bel morgen maar terug.”

Mardou van Kuilenburg

Bij de coronalijn kunnen afspraken maximaal 48 uur vooruit ingepland worden. Deze verslaggever belt donderdag met verkoudheidsklachten naar de coronalijn voor een test. Na enig zoekwerk raadt de telefoniste aan om vrijdag terug te bellen. ,,Ik heb helaas geen opties meer. Misschien zijn er morgen plekken vrij gekomen omdat mensen hun test hebben afgezegd. Het systeem valt ook af en toe in storing, dus daar kan het ook aan liggen”, legt ze uit. ,,Gisteren hadden we duizend mensen in de wacht staan. Het is ongelooflijk druk.”

Uur rijden

Vrijdag geeft de website van coronatest.nl drie mogelijkheden voor de zondag. Bij de Castricumse postcode komen Rotterdam, Woerden en Zuidland als opties uit de bus. De reistijd? Minimaal een uur. Wanneer dat te ver is, word je verzocht een afspraak te maken via de coronalijn. Maandagochtend lijkt het maken van een afspraak nog niet veel makkelijker. Er wordt online geen enkele testplaats gevonden. De GGD noemt de drukte ‘zorgelijk’. ,,Dit gebeurt niet alleen in Noord-Holland. Vorige week konden mensen op meer dan de helft van de locaties niet meer binnen 48 uur terecht voor een coronatest.”

Hoewel het aantal besmettingen landelijk flink stijgt, is het aantal besmettingen in Castricum vrij laag: er waren vorige week drie geregistreerde besmettingen. Dat brengt het cijfer op 8,3 zieken per 100.000 inwoners. (Foto: Fernando Zhiminaicela via Pixabay)