Toneelgroep Expressie geeft kijkje achter de schermen

„Het publiek krijgt de kans om te ervaren wat acteren is en hoe je hiermee anderen kunt raken”

Castricum – Degenen die altijd al hebben willen weten hoe een toneelstuk tot stand komt, kunnen donderdagavond 20 februari aan hun trekken komen. Toneelgroep Expressie bereidt zich voor op een nieuwe toneelvoorstelling en houdt vanaf 20.00 uur een open repetitie in Nieuw Geesterhage (theater Koningsduin). Iedereen is welkom en de toegang is gratis.

Rol

In het Paasweekend van 10 en 11 april wordt het toneelstuk in Koningsduin opgevoerd en in het Pinksterweekend van 29 en 30 mei in de Grote Kerk/Wijkertoren in Beverwijk. Het stuk draagt de titel ‘As it is in Heaven’ en is ontleend aan de gelijknamige Zweedse speelfilm uit 2005 die vele Oscarnominaties kreeg.

Remco Beijer is bestuurslid van de toneelgroep en tevens hoofdrolspeler in het stuk. ,,Ik speel in het stuk een wereldberoemde dirigent van middelbare leeftijd, die door de drukte van zijn artiestenbestaan een hartaanval krijgt en zijn carrière moet stopzetten. Hij besluit terug te keren naar zijn geboortedorp in Zweden, waar niemand hem meer herkent als het veel gepeste jongetje van vroeger. Hij begint een zoektocht naar zichzelf en naar een verbinding met anderen. Hij laat zich overhalen om dirigent te worden van het lokale kerkkoor, waar hij vele harten in beroering brengt. Meer verklap ik niet”, zegt Remco. Om zich in de rol te kunnen inleven heeft hij een dirigentencursus gevolgd en weet hij inmiddels hoe hij de baton moet hanteren.

Personages

John van Dongen is, samen met zijn vrouw Saskia, verantwoordelijk voor de regie van het toneelstuk. John volgde een opleiding tot amateur-regisseur in het theater. John: ,,Het unieke aan het stuk is dat niet alleen de hoofdrolspeler, maar álle spelers op een of andere wijze een blijvende verandering doormaken. Maar de vraag is ’Hoe kruip je in de huid van een personage? Hoe maak je voelbaar wat die persoon doormaakt? Eigenlijk is deze open repetitie bedoeld om te laten zien hoe de leden van Expressie stukje bij beetje vat krijgen op hun personages en hiervan mensen van vlees en bloed maken. Dit is iets heel anders dan het eindproduct dat we doorgaans op t.v. of in het theater te zien krijgen. Het publiek krijgt niet alleen een kijkje in de keuken, maar kan desgewenst ook deelnemen aan enkele oefeningen, zodat men aan den lijve ervaart wat acteren is en hoe je elkaar echt kunt ‘raken’. Het is dus een interactief gebeuren, dus pak je kans als je eens geregisseerd wilt worden. Je mag ook mensen interviewen als je wilt.”

Uitdaging

Het is een productie die in samenwerking met projectkoor ‘De Witte Duif’ tot stand is gekomen. De uitzonderlijk grote cast van spelers en zangers bestaat uit 40 personen. ,In september 2019 is men begonnen met de voorbereidingen. ,,Het is een behoorlijke uitdaging, maar erg leuk om te doen”, zegt John. Hij verklapt nog dat een van de spelers pianiste is en het toneelstuk muzikaal begeleidt. Draagt het toneelstuk een boodschap in zich? Deze vraag beantwoordt John bevestigend. ,,De boodschap is dat je op een goede manier op je leven kunt terugkijken als je je hart volgt”.

Acteervirus

Michelle Kruger speelt de rol van Lena in het stuk. Ze is vorig jaar bij toneelgroep ‘Expressie’ gekomen. Ze heeft bewust voor toneel gekozen. ,,Ik was in het verleden best wat verlegen in mijn contacten met anderen. Iemand adviseerde mij om aan toneel te gaan doen omdat je dan uit je comfortzone moet komen. Ik vond deze stap best wat groot en volgde eerst enkele acteercursussen. Dit was ontzettend leuk om te doen en het acteervirus greep mij. Ik zag op een gegeven moment op Facebook een oproep van Expressie voorbij komen, waarin men mensen zocht. Ik reageerde hierop en kreeg de rol van een 14 jarige puber in een eerder stuk, dat vorig jaar werd opgevoerd. Sindsdien ben ik er niet meer weg te slaan. Het acteren heeft mij heel veel gebracht. Het is niet alleen onwijs leuk, maar ook erg nuttig.”

Michelle speelt in ‘As it is in Heaven’ de rol van Lena. ,,Lena is een vrolijke spring in ‘t veld, die veel heeft meegemaakt en haar hart laat spreken. Ze heeft al snel een klik met de dirigent en ze… nee, meer verklap ik nog niet, anders verraad ik de clou. Ga zelf maar kijken, het is een ontzettend leuk stuk”, aldus Michelle.

O.k. de nieuwsgierigheid is geprikkeld. Vooraf opgeven is niet nodig, maar wel prettig. De toegang is gratis. Meer informatie is te vinden op www.toneelgroepexpressie.nl, maar u kunt ook bellen met 0251-252751

Tekst: Henk de Reus

(Foto: Een deel van de crew van de toneelgroep Expressie – aangeleverd)