Stijn Gabeler lanceert podcast over Castricum

Castricum – Een nieuwe vorm van radio, dat maakt Stijn Gabeler met zijn podcastkanalen. Hij interviewt Castricummers met interessante verhalen over het verleden, heden en de toekomst.

Door Mardou van Kuilenburg

,,Een podcast is niets meer dan geluid op internet dat je kunt downloaden. Van vogelgeluiden tot interviews en van tien minuten tot anderhalf uur: het is een nieuwe vorm van radio. Toen ik jaren geleden Media en Entertainment Management ging studeren in Breda hoopte ik dat ik daar in de radiostudio zou belanden. Eigenlijk werd dat vak niet gegeven aan eerstejaarsstudenten, maar ik was zo overtuigend dat ik wel radio mocht gaan maken. Liedjes aan elkaar praten vond ik ontzettend leuk. Het bleef bij oefenen, dus van echt radio maken niet kon spreken. Maar die ervaring heeft me niet meer losgelaten. Journalistieke radio, zoals BNR, vind ik echt fantastisch.”

PodCastricum

,,Tijdens de opleiding begon ik met mijn eigen bedrijf, ik droomde van een evenementenbureau. In de praktijk bleek het lastig om opdrachtgevers te vinden. Ik verdiende minimaal en kon daarvan niet rondkomen. Uiteindelijk kreeg ik schulden en ben ik failliet gegaan. Ik heb nu een Wajong uitkering en doe nu wat ik al heel lang wilde doen: podcasts maken. Hoewel ik niet in Castricum woon heb ik wel een bepaalde interesse voor het dorp. Vrienden van mij wonen hier ook. Toen ik met de trein langs Castricum reed ontstond het idee om een podcast over het dorp te maken. PodCastricum. Het dorp het een rijke geschiedenis, er is veel over te vertellen. Ik ben constant op zoek naar mensen met een mooi verhaal of duidelijke visie. Begin oktober ben ik gestart en ik heb nu 250 luisteraars gehad. Ik zit nog in het groeiproces en heb veel ideeën.”

Op zoek naar verhalen

,,Wat ik het wil bereiken met mijn podcast? Uiteindelijk toch wel money, fame and fortune. Als het geld gaat opbrengen zal ik daar geen nee tegen zeggen. Vroeger droomde ik ervan om voor de BBC te werken, maar dat heb ik losgelaten. Het zou tof zijn om ooit voor BNR of NOS aan de slag te kunnen met podcasts. Mijn journalistieke drive wil ik voortzetten. Het contact met mensen en het horen van hun verhalen vind ik interessant. Ik hoop dat Castricummers mij gaan uitnodigen, ook in coronatijd. Tijdens het gesprek draag ik een faceshield, want om podcasts te maken moet je de ander wel in levenden lijve ontmoeten. Voor de toekomst zou het leuk zijn om een sidekick naast me te hebben. Dan ontstaat er toch een andere dynamiek. Ik sta overal voor open.” Podcastricum is te beluisteren via https://anchor.fm/podcastricum. Tips voor Stijn? Mail naar: podcastricum@gmail.com.