Stichting Mondharmonicales In De klas doet oproep aan Castricumse basisscholen

Castricum – Eugène Vriend heeft al honderden mensen mondharmonica leren spelen. Nu heeft hij een plan om dit voor alle kinderen op de basisscholen in Nederland mogelijk te maken. Hij roept de basisscholen in Castricum op contact met hem te leggen.

De afgelopen jaren is er een discussie gaande dat het muziekonderwijs op de basisscholen achterop dreigt te raken. Onderzoeken wijzen uit dat muziek maken erg goed voor de ontwikkeling is. Vriend: ,,In 2019 werd ik gevraagd om honderd zij- instromers op IPABO Amsterdam mondharmonicalessen te geven. Daaruit heb ik lesmateriaal ontwikkeld waarmee kinderen zoveel mogelijk zelfstandig aan de gang kunnen. Wij kunnen het onderwijzend personeel met een paar lessen goed leren spelen. Als de kinderen dan een mondharmonica hebben gaat het eigenlijk bijna vanzelf.’’ Om mondharmonica te leren spelen, hoef je geen speciaal muziekgevoel te hebben. ,,In onze muziekcultuur moest je, als je een instrument wilde leren spelen, vaak eerst noten leren lezen. Dat is eigenlijk vreemd, want kinderen leer je toch eerst praten en dan toch pas lezen en schrijven? Ik heb een lesmethode ontwikkeld waarbij notenkennis niet nodig is. Je stem is ook een instrument. Als je een liedje kunt fluiten of zingen, kun je dit vaak ook op een mondharmonica spelen.’’

Ademtherapie

De mondharmonica wordt vaak gebruikt als ademtherapie. Doordat je op je adem speelt, verbeter je je ademtechniek. Hoe meer ontspannen en diep je ademt, hoe mooier de klanken op de mondharmonica worden. Kinderen leren dan niet alleen op jonge leeftijd een instrument beheersen maar ook goed met hun adem om te gaan. In oktober 2018 is de Paulusschool in Heiloo als eerste van start gegaan met mondharmonicalessen. Het is de bedoeling van de stichting om voor alle kinderen in Nederland deze mogelijkheid te kunnen bieden. Het ontwikkelde lesmateriaal begint met Vader Jacob en eindigt met De Negende van Beethoven en het Wilhelmus. ,,En hoe leuk is dat? Om het Wilhelmus te kunnen spelen moet je het natuurlijk wel eerst kunnen zingen. Daar zullen ze in de politiek erg blij van worden. Uiteraard is er ook aandacht voor de moderne muziek en de blues.’’ Scholen die belangstelling hebben voor het project kunnen via info@mondharmonicales.nl contact met Eugène Vriend leggen.

Op de foto:
In Heiloo deelde wethouder Elly Beens destijds de eerste mondharmonica’s op school uit. (Foto: aangeleverd)