Sinterklaas afgelopen weekend gespot in Castricum

Foto boven:
Deze kinderen hadden geluk. Ze konden Sinterklaas begroeten toen hij bij zijn huiskamer aan de Dorpsstraat aankwam. Foto: Henk de Reus

Castricum – Blije kindergezichten toen bleek dat Sinterklaas afgelopen zaterdag Castricum aandeed. Het was een bliksembezoek. Sint had wat zaken in Castricum te regelen. Dit doet hij vanuit zijn tijdelijke huiskamer aan de Dorpsstraat nr. 58. Toen hij er afgelopen zaterdag, na een dag werken terugkeerde werd hij door enkele kinderen gespot.

Door Henk de Reus

Vanwege corona mocht er geen ruchtbaarheid aan het bezoek worden gegeven. De redactie is vooraf over de komst van Sint getipt, maar moest beloven dat zijn aanwezigheid in Castricum geheim zou blijven. Afgelopen zaterdagmiddag was Sinterklaas bereid om de redactie te woord te staan.

Geheime uitstapjes

We vroegen Sinterklaas waarom hij een bliksembezoek aan Castricum brengt. Sint: ,,Ik word gek van mezelf als ik de hele dag in het Grote Pietenhuis in Baarn doorbreng. Ik heb graag kinderen om mij heen en die zijn daar niet. U weet dat ik een kindervriend ben en ik vind het daarom heel erg dat ik dit jaar geen kinderen thuis kan bezoeken. Daarom heb ik besloten om er af en toe toch stiekem tussen uit te knijpen en uitstapjes te maken naar verschillende dorpen. Uiteraard binnen de coronarichtlijnen. Castricum stond ook op m’n lijstje. Ik mis de traditionele intocht, die altijd zo gezellig is. In de aanloop naar Pakjesavond heb ik nog wat zaakjes in Castricum te regelen en wilde ook graag weten hoe het hier met de kinderen gaat. Ik ben hier nu alleen vrijdag en zaterdag en blijf in Castricum overnachten. Heen en weer reizen is mij te veel. Ik word ook en dagje ouder. Zondagochtend vertrek ik weer als een speer naar Baarn.”

Spoor

Op de vraag hoe de reis naar Castricum is gelopen doet Sint minder geheimzinnig. ,,Gewoon met de auto hoor. De rit vanaf Baarn liep gladjes. We hadden alleen het laatste stukje bij de spoorwegovergang aan de Beverwijkerstraatweg twintig minuten oponthoud. Er kwam geen eind aan al die treinen. Het is voor mij een raadsel dat de plaatselijke politiek nog steeds geen knopen heeft doorgehakt over het aanleggen van een tunnel. Dit kan zo toch niet langer? Daarentegen hoorde ik dat er iets moois voor de jeugd is gebeurd. Ze hebben een nieuwe skatebaan van de gemeente gekregen. Is dit geen prachtig cadeau?”

Onderkomen

De Sint is tevreden met het tijdelijke onderkomen in zijn huiskamer aan de Dorpsstraat. ,,Tja, ik had vooraf doorgegeven dat ik wel twee nachtjes in een flexwoning wilde doorbrengen. Maar daar kon een streep door. Men schijnt het niet eens te kunnen worden over de locatie waar deze gebouwd gaan worden. Als ikzelf ook zo lang over dingen moet nadenken, dan vrees ik dat Pakjesavond 2020 pas op 5 december 2021 gevierd kan worden. Zeg nou zelf, dat kan toch niet? Maar de Creative Wieven, Loes en Manon, hebben een prima alternatief bedacht. Moet je toch eens zien hoe prachtig ze mijn huiskamer hebben ingericht. Helemaal top! Ik voel mij hier prima thuis.”

Dagbesteding

Sinterklaas vertelt hoe zijn (zater)dag is verlopen. ,,Ik ben opgestaan, kreeg m’n ontbijtje en ging met Piet op weg naar de Pancratiuskerk. Ik wilde hier bij het Maria-altaar graag een kaarsje opsteken voor alle mensen die nu ziek zijn of in de afgelopen periode aan corona zijn overleden. Het kaarsje is ook bedoeld voor de kinderen die hierdoor nu misschien hun opa of oma moeten missen. Ik heb erg met ze te doen en heb ten overstaan van Maria een klein gebedje voor ze opgezegd”, aldus Sint.

Sinterklaas steekt voor de coronaslachtoffers een kaarsje aan bij het Maria-altaar in de Pancratiuskerk. Foto Henk de Reus

Geen pepernoten

We sluiten het interview af en drinken samen een kopje thee. Af en toe lopen er kinderen voorbij die verrast reageren als ze Sinterklaas spotten. Als ze voor het raam staan wordt er heen en weer gezwaaid en loopt Piet naar buiten om hen een door Sint gesigneerde kleurplaat te geven. Een enkel kind vraagt ‘Heb je ook pepernoten voor ons Piet?’ Helaas, geen los snoepgoed in coronatijd.

Sint op CTV

Voordat Sint z’n middagdutje doet laat hij weten dat hij vrijdagmiddag weer terug is in zijn huiskamer in Castricum en dat hij zaterdag tussen 12.00 uur en 15.00 uur op CTV te zien is. Hierna gaan de tabbert uit en de mijter af, slaat hij de dekens over zich heen en sluit zijn ogen. Geregeld zie je voorbij komende kinderen, de neus en handen tegen de etalageruit gedrukt, ‘welterusten Sinterklaas’ roepen. ,,Sssst, zachtjes”, zegt Piet. ,,Anders wordt hij wakker.”

Gijs (4), Jutte (4) en Yara (5) kijken naar Sinterklaas terwijl hij zijn middagdutje doet. Foto Henk de Reus