Sint en zijn Pieten opnieuw in Castricum

Castricum – Precies op de afgesproken tijd kwamen Sinterklaas en zijn Pieten de hoek om vanaf de Oranjelaan de Soomerwegh op, richting winkelcentrum Geesterduin naast het gemeentehuis. Vooraf waren de ‘verkeerspieten’ druk in de weer de toegangswegen vrij te maken, zodat Sint opnieuw het podium kon bestijgen voor het welkomstwoord. Uiteraard gebeurde dat bestijgen zonder Amerigo, want Sint kwam per koets, gevolgd door vrolijk uitgedoste praalwagens en muziekbands.

Voor het winkelcentrum gingen alle aanwezigen uit hun dak met de muziek en act van dansgroep clubMariz. De aanwezige kinderen, wel of niet op de schouders van pa of ma en soms uitgedost als roetveegpiet, straalden bij zoveel feestgedruis. De weergoden waren goed gemutst en Sint startte aan de intocht door Castricum, met grotendeels de toeschouwers van Geesterduin in zijn kielzog.

Twee muziekbands zorgden voor de Sinterklaassfeer langs de route, met wat praalwagens in de achtervolging. Aangekomen bij de Sint Pancratiuskerk werden de klokken geluid en stroomde de kerk vol met ouders en kinderen. Ze werden meteen beziggehouden met muziek en wederom danseressen van clubMariz, die er een geweldige show van maakten. Tussendoor nog het welkomstwoord van burgemeester Toon Mans en het leek vervolgens wel een kerkdisco, wat een feest! En dat tweemaal achter elkaar, een volle kerk met veel samenzang, maar dan van Sinterklaasliedjes.

Hoe een gemeente groot(s) kan zijn: wat een enthousiaste vrijwilligers waren in touw, wat een enthousiaste ouders en familie, En de kleur van de Piet? Bruin en roetveeg, een verandering die vanuit de eigen Pieten kwam. Wat fijn dat de organisatie de tijd en ruimte krijgt van de gemeente, inwoners en niet te vergeten de sponsoren om zich hierin zelf te ontwikkelen.

(Tekst en foto’s: Aart Tóth)