Saskia Borgers nieuwe hoogheemraad

Regio – Afgelopen donderdag heeft het algemeen bestuur van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier Saskia Borgers gekozen tot dagelijks bestuurslid. Zij werd woensdagavond voorgedragen, nadat Ruud Maarschall onlangs aftrad om persoonlijke redenen.

Met het in september al aangekondigde vertrek van Maarschall ontstond een vacature in het dagelijks bestuur van het hoogheemraadschap. De fractie Water Natuurlijk droeg Saskia Borgers uit Spierdijk (51) voor als nieuwe hoogheemraad. Borgers is sinds de afgelopen waterschapverkiezingen algemeen bestuurslid en heeft vele jaren ervaring binnen het publieke domein.

Ervaring

Saskia Borgers is milieudeskundige en heeft ervaring in diverse politieke, bestuurlijke en eindverantwoordelijke functies. Zo was ze eerder directeur-generaal bij het ministerie van VROM, gemeentesecretaris van Purmerend en Haarlem en interim-directeur van twee omgevingsdiensten. De afgelopen jaren was ze ondernemer en fractievoorzitter van de combinatie PvdA/GroenLinks in de gemeenteraad van Koggenland. Met haar aanstelling als hoogheemraad zal ze terugtreden als gemeenteraadslid. Ze reageert: ,,Graag zet ik mijn bestuurlijke ervaring in. De heer Maarschall wist als geen ander partijen met elkaar te verbinden. Dit wil ik graag voortzetten. Ik kijk uit naar de samenwerking met mijn toekomstige collega’s in het dagelijks bestuur en hernieuwde samenwerking met collega’s in het algemeen bestuur. Om samen mooie stappen te zetten voor de inwoners en het werkgebied van dit waterschap.’’

Nieuw lid algemeen bestuur

In september gaf Ruud Maarschall aan zijn functie bij het hoogheemraadschap te willen neerleggen, om persoonlijke redenen. Woensdagavond trad hij terug, na de behandeling van ‘zijn’ begroting 2021. De begroting werd overigens unaniem aangenomen. Omdat Maarschall stopte, kwam er een zetel vrij. Luuk Zaal (21) uit Broek in Waterland neemt deze plek in het algemeen bestuur in. Het waterschap is geen onbekend terrein voor hem: als jeugdbestuurder bracht hij het waterschap drie jaar lang onder de aandacht van zijn leeftijdsgenoten. Recentelijk verving hij Eva Tannehill als algemeen bestuurslid tijdens haar zwangerschap. Zaal neemt ook het fractievoorzitterschap op zich. Saskia Borgers zal onder meer de portefeuilles Financiën, Middelen en Bedrijfsvoering gaan beheren. (Foto: HHNK)