Russisch Lenteconcert met twee koren: Soglasije en Soedarynja

Castricum – Op 1 maart begint in Castricum de lente met een bijzonder concert van twee Russische koren. Het zijn Russisch koor ‘Soglasije’ en Russisch vocaal dames ensemble ‘Soedarynja’. Extra bijzonder is dat beide koren worden geleid door dirigenten van Russische afkomst, namelijk respectievelijk Sergé Latychev en Svetlana Tsariova.

In de Dorpskerk klinken deze middag prachtige liederen uit de Russische klassieke en hedendaagse literatuur, volksmuziek alsmede sacrale werken uit de Russisch-orthodoxe traditie. De lente is tastbaar in de Russische romantische chansons van vocaal ensemble Soedarynja. Ze bezingen de schoonheid van de ontluikende natuur,  maar ook de liefde, de weemoed en het verlangen. Dit twaalfkoppig damesensemble met thuisbasis Alkmaar, zingt grotendeels a capella.

Soglasije is een gemengd koor van dertig zangers en zangeressen met als thuisbasis Zaandam. Het kleurt dit concert in met profane gezangen, afgewisseld met sacrale werken. Het geeft bovendien alvast een voorproefje uit de komende Nederlandse première van de uitvoering van de Matthäus passion van de hedendaagse componist, metropoliet Hilarion. Samen zingen de koren tot slot het weemoedige Podmoskownyje wetsjera ofwel Moskouse nachten met solisten uit beide ensembles.

Dorpskerk Castricum, Kerkpad 1. 14.30 uur. Reserveren: 06-28432145 of email: w.dhondt@telfort.nl. Kijk voor meer informatie op: www.sites.google.com/site/soedarynja.

(Foto: aangeleverd)