Ron Boendermaker verbetert persoonlijk record

Akersloot – Mountainbiker Ron Boendermaker uit Egmond aan Zee heeft donderdag een pittige prestatie geleverd. Hij zette niet alleen de snelste tijd van de avond neer, maar verbeterde ook zijn persoonlijk record in het snelheidsklassement van de Kids and Parents Bikeschool (KPB) met maar liefst vijftien seconden.

De weercondities waren goed op sportpark De Cloppenburch, maar de excuses van de kant van de renners om een goed resultaat neer te leggen, waren vooraf niet van de lucht. Met smoezen, zoals een drukke Koningsdag gehad met alle bekende gevolgen van dien, probeerden de deelnemers elkaar voor de gek te houden en zich niet in de kaart te laten kijken. De praktijk zou later iets heel anders uitwijzen dan een gezapige strijd. Dat Ron Boendermaker er vol voor zou gaan, bleek de afgelopen weken al. Steeds ergerde hij er zich aan de grens van vijftig minuten over de tien omlopen niet te kunnen slechten; dat moest toch een keer gebeuren. Altijd bezig met de kleinste details, nu weer de keuze tussen type raceschoenen, ging hij weer als een bezetene uit het vertrek.

Alle ronden, met uitzondering van vier, scoorde Boendermaker onder de 5 minuten. Deze mindere doorkomsten kostten hem bijna de kop, maar onder luide aanmoedigen kon hij zich weer herpakken. Het leidde uiteindelijk tot die verbluffende 49.52 minuten. Het smoezenverhaal over het niet kunnen beschikken over goede benen speelde specifiek tussen Wout Bakker en Walter van Kuilenburg. Mogelijk is het de onderlinge familierelatie die de rivaliteit tussen die twee aanmoedigt. Steeds weer lijken beiden alleen oog te hebben voor elkaar. Toch leek het een rustige rit te gaan worden voor de twee en leken ze hun woorden gestand te doen door kalm te vertrekken. Maar naarmate een paar omlopen verstreken waren, konden ze zich naar bleek niet helemaal inhouden. De een na de ander gaf op een bepaald moment toch wat gas, waarop door de ander werd gereageerd, hetgeen tenslotte uitmondde in een onderlinge slooppartij.

Ze gunden elkaar geen moment rust meer en dreven het tempo op door tot het gaatje te gaan. Walter van Kuilenburg kon hierbij toch nog een gelijkmatig schema aanhouden, waar bij Wout Bakker een jojoverloop te zien was. Steeds als Bakkertje merkte iets te moeten toegeven, gaf hij er weer een snok aan, hetgeen er bij hem flink inhakte. Hij moest uiteindelijk toch negen seconden toegeven aan Van Kuilenburg. De als nummer 5 in de uitslag geëindigde Henk Jan Verdonk senior liet zoals gebruikelijk als slow starter een mooi aflopend schema zien.

Uitslag:

1. Ron Boendermaker, Egmond aan Zee (49.52 min, PR); 2. Walter van Kuilenburg, Heiloo (51.24 min); 3. Wout Bakker, Heiloo (51.33 min); 4. Koen Konst, Castricum (53.25 min); 5. Henk Jan Verdonk senior, Egmond aan den Hoef (56.54 min).