Rolstoelhandballers CSV Nederlands kampioen

Castricum – Op 16 juni werd in Beek het derde Nederlands Kampioenschap Rolstoelhandbal gehouden. Handbal in een rolstoel bestaat nog niet zo lang. Het is een jonge sport die in ontwikkeling is. Sporters die niet meer mee kunnen doen met handbal doordat ze problemen hebben met lopen kunnen met rolstoelhandbal toch hun sport nog beoefenen. Je moet hierbij niet alleen denken aan mensen die niet meer gewoon kunnen lopen door een ongeluk of een aangeboren handicap, maar ook aan mensen die door blessures niet hun sport meer kunnen beoefenen (enkel-problemen, versleten knieën, rugklachten e.d.). Er zijn een paar aangepaste regels, maar er wordt in principe gespeeld volgens de “normale” spelregels van het handbal.

Eind 2013 is het idee ontstaan om rolstoelhandbal te starten bij CSV. Dit heeft ertoe geleid dat er serieus getraind wordt met op dit moment 14 spelers. Het bestuur van CSV heeft de trainers Jarin Plasmeijer en Martijn Dokkum de gelegenheid gegeven tot vorige week in de zaal te trainen met deze fanatieke groep sporters. Hierdoor werd het team goed voorbereid op het Nederlands Kampioenschap Rolstoelhandbal dat op 16 juni in Beek gehouden werd.

Er zijn op dit moment in Nederland 9 verenigingen die gestart zijn met een rolstoelhandbal team.

Aan het NK deden 4 teams mee: CSV uit Castricum, SEW uit Nibbixwoud, Quintus I en II uit Kwintsheul.

CSV moest zich plaatsen voor de finale door de eerste wedstrijd te winnen van SEW en hierin slaagde het team van CSV met als einduitslag 19-3. De winst werd behaald door de vele fast-breaks, waarop de tegenstander geen antwoord had. (Punten CSV: Martijn: 10, Jarin: 4, Bram: 3, Robèr : 1, Marcel :1).

De titelstrijd ging tussen Quintus II en CSV. Het aanwezige publiek kreeg een leuke wedstrijd te zien met na 2×20 minuten speeltijd een einduitslag van 12-5 in het voordeel van CSV . 

Het team van Quintus had geen antwoord op de fast-breaks van Martijn, die door alert te reageren steeds weg kon sprinten en door zijn teamgenoten de bal aangegooid kreeg. De sterke aanvaller van Quintus werd door Bram steeds van de cirkel weggehouden, waardoor deze geen gevaar vormde. Verder werd er goed verdedigd op de cirkel en was het moeilijk voor Quintus om tot een schot te komen. Ook Marcel, de doelman van CSV, wist genoeg ballen tegen te houden waardoor Quintus maar een paar keer met succes in het doel gooide. (Punten CSV: Martijn: 7, Jarin: 2, Robèr: 2, Mieke: 1, foto: aangeleverd)