Robots programmeren op kindcentrum Helmgras

Castricum – Talentontwikkeling is een speerpunt op kindcentrum Helmgras. Leerlingen van de bovenbouwgroepen leren robots bouwen en programmeren tijdens de Talentenklas van meester Dyllan. Emil, Tijs, Mathijs, Seth en Tobias uit de groepen 7 en 8 zijn geselecteerd voor de LegoLeague robotwedstrijd, waar alle Tabijnscholen aan meedoen.

Tijs: ,,Wij hebben allemaal een sollicitatiebrief geschreven omdat we graag willen leren programmeren. Meester Dyllan helpt ons met de LegoLeague wedstrijd. Dit jaar is het thema sport, spel en fitness. We hebben de taken verdeeld: de missies en de robot bouwen, de robot programmeren en presentaties verzorgen. Iedereen doet wat.”

Uitdaging

Meester Dyllan Bons: ,,De LegoLeague daagt kinderen uit op hun eigen niveau. Het programma integreert wetenschap, techniek, wiskunde en creatieve vaardigheden. Hierdoor krijgen de kinderen te maken met innovatie, onderzoek doen, teamwork en programmeren en worden ze sneller digitaal wijs. De kinderen ontwikkelen op deze manier hun 21e-eeuwse vaardigheden en zijn op een creatieve manier bezig met wetenschap en technologie. Ze worden geïnspireerd om te experimenteren en kritisch te denken.”

Programmeren

Seth: “We hebben onze robot gebouwd met Lego Mindstorms en nu zijn we bezig om de robot te programmeren om de missies uit te voeren. Dan moet je in stapjes denken. Wat moet er gebeuren als de robot linksaf slaat? Het linkerwiel moet achteruit draaien en het rechterwiel vooruit draaien. Dat kunnen we via onze Chromebooks programmeren. En we moeten heel veel testen, proberen, opnieuw programmeren en weer proberen.” Tijs voegt toe: ,,En je moet een beetje out-of-the box denken, want er zijn verschillende manieren mogelijk om de missies te laten slagen.”

Finale

Voorgaande jaren streden alle Tabijnscholen samen in de Tabijnfinale van de LegoLeague. Daar waren plaatsen te verdienen voor de regionale LegoLeague finale. In verband met Covid-19 vindt deze dit jaar niet plaats, maar maken de scholen een film van de robotmissies. Die films worden beoordeeld door een deskundige jury.

Op de foto:
Emil, Tijs, Mathijs, Seth en Tobias programmeren de Lego robot op kindcentrum Helmgras. Foto: aangeleverd