Rina mag naar het EK Eventing in Engeland

Akersloot – Paardrijden is de passie en sport van de 18-jarige Rina van der Kolk. Begonnen op een pony is de Akerslootse uitgegroeid tot een ervaren ruiter met heel veel wedstrijdervaring. Niet voor niets werd Rina daarom geselecteerd voor deelname van de Nederlandse junioren aan het EK Eventing dat van 28 tot en met 31 juli in het Engelse Hartpury wordt gehouden.

Door Hans Boot

De liefde voor de paardensport ontstond bij Rina al op zeer jonge leeftijd, zoals ze vertelt: ,,Op 7-jarige leeftijd ben ik op de manege begonnen met lessen en toen bleek al gauw dat ik klaar was voor mijn eigen pony. Later reed ik op een grotere pony, maar ook daar groei je snel uit. Sinds mijn veertiende rij ik paard. Ik heb de mazzel dat wij bij ons huis genoeg ruimte hebben om paarden te houden, dus het stallen was nooit een probleem.’’

Rina doet al een aantal jaren met haar paard Inita mee aan officiële wedstrijden en dat leverde de nodige successen op: ,,Ik heb aan verschillende kampioenschappen deelgenomen, zoals regio- en Nederlandse kampioenschappen en veel prijzen gewonnen. Dat geldt voor allerlei disciplines als dressuur en springen. Drie weken geleden ben ik nog derde geworden bij de internationale eventingwedstrijden in Duitsland. Het wedstrijdrijden is goed voor Inita en mij, want daardoor leer je met spanning omgaan.’’

Hoogteverschillen

Desgevraagd legt Rina uit wat de naam Eventing inhoudt: ,,Dat is de optelsom van dressuur, springen en cross-country. Voor laatstgenoemde discipline moet je over vaste natuurlijke hindernissen heen als boomstammen of kunstmatige greppels. Het is overigens mijn favoriete onderdeel van het EK Eventing. Springen ligt mij ook wel, omdat Inita daarin erg goed is. Dressuur blijft het moeilijkst, want het is geen specialiteit die bij paarden hoort.’’

Op de vraag of er veel getraind moet worden, luidt het antwoord: ,,Dat doen we de hele week door. Niet alleen het paard heeft veel beweging nodig, want ook de ruiter moet topfit zijn. Ik train vooral thuis, maar ook regelmatig bij mijn club in Stompetoren. Inita gaat dan altijd mee. Verder kan ik gebruik maken van de drafbaan van mijn opa, die naast ons woont. Bijzonder om te noemen is nog dat ik ook iedere drie weken met mijn moeder naar de Utrechtse heuvelrug rijd om te wennen aan de hoogteverschillen die we in Engeland kunnen verwachten.’’

Crowdfunding

De enthousiaste Akerslootse vindt het uiteraard een hele eer dat ze afgevaardigd is voor het EK: ,,Bondscoach Marcelle de Kam heeft mij en nog vijf junioren gekozen op basis van selectiewedstrijden. Het is een geweldige belevenis dat zoveel jonge ruiters uit heel Europa in Hartpury samenkomen om te strijden om de titel. Ik hoop natuurlijk dat ik daarop kans maak, maar dat is vanwege de grote concurrentie moeilijk te voorspellen. In ieder geval ga ik mijn stinkende best doen!”

Rina licht vervolgens toe dat ze niet een-twee-drie in Engeland zijn: ,,Voor het vervoer van mijn paard moeten er heel wat papieren worden ingevuld. Dat is met name een gevolg van de Brexit. Verder moet de vrachtwagen mee voor het vervoer van het paard, maar zowel mijn vader als Inita zijn daar inmiddels wel aan gewend.’’ Over de rol van haar ouders voegt Rina nog toe: ,,Ze zijn mijn trouwste supporters, grootste hulpen en belangrijkste sponsor. De deelname aan zo’n EK kost namelijk veel geld, waarvan maar een klein deel wordt vergoed door de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie. Mensen die mij daarom willen steunen om mijn geliefde sport middels crowdfunding mogelijk te maken, kunnen via https://yvgtf.nl/talentboek/samen-naar-het-ek-eventing-in-engeland een bijdrage doneren.’’ (Foto: Hans Boot)