Regionale honkbalsters doen mee aan WK

Geen overwinning voor de Nederlandse honkbalvrouwen, het team moest genoegen nemen met de laatste plaats in het eindklassement. Toch zijn de teamleden, onder wie Maaike Haak uit Beverwijk en Ciska Welboren uit Uitgeest een geweldige ervaring rijker. De dames reisden vorige week af naar Japan om het wereldkampioenschap te spelen.

 Eens per twee jaar vinden de wereldkampioenschappen honkbal voor vrouwen plaats. Nederland heeft daar een reputatie hoog te houden, want ons land is het enige Europese land met een nationaal vrouwenteam in deze sport. Acht teams waren de afgelopen week in Japan om te strijden om de wereldbeker. De Nederlandse vrouwen werden uiteindelijk door een verlies tegen Hong Kong uitgeschakeld. Dat land presteerde het overigens niet eerder om tijdens een WK een honkbalwedstrijd te winnen.

De in Uitgeest wonende Ciska Welboren (24) maakt sinds januari van dit jaar deel uit van het Nederlandse team. Ze vertelt: ,,We hebben een jong team, de leeftijden variëren van 16 tot 28, met twee uitschieters boven de 30. Voor de meeste speelsters was dit het eerste WK. We hebben goed gespeeld, over twee jaar is het WK in Zuid-Korea, daar kunnen we ons de komende tijd op gaan voorbereiden.’’ Omdat de speelsters zelf de reis- en verblijfskosten voor deelname aan het WK moeten dragen, is het lastig een sterk team neer te zetten. Per land mogen maximaal 20 speelsters afreizen naar het toernooi, de Nederlandse delegatie bestond uit 17 honkbalsters.

Ook de Beverwijkse Maaike Haak (23) stond voor het eerst op het WK honkbal. ,,Twee jaar geleden ben ik afgevallen in de selectieprocedure. Het is wel heel bijzonder, om in dat stadion te staan en uit te mogen komen voor je land.’’ Van Japan zelf hebben de dames niet veel gezien, maar wat ze zagen maakte grote indruk. Maaike Haak: ,,In het stadje waar we het trainingskamp hadden werden we echt ontvangen alsof we de kampioenen waren. De mensen maakten foto’s, vroegen handtekeningen en regelden een lunch voor ons op het veld, echt heel leuk!’’

Het WK honkbal voor vrouwen is gewonnen door gastland Japan, dat het team uit de Verenigde Staten in de finale de baas bleef. Australië eindigde als derde. (Bos Media Services)