Reddingsbrigade onmisbaar op het strand

Foto boven:
De Castricumse Reddingsbrigade in de jaren 60. (Foto: Oud-Castricum)

Castricum – Het toezicht op veilig zwemmen in zee wordt vanaf 1948 gewaarborgd door de Castricumse Reddingsbrigade. Elk strandseizoen staat er weer een grote groep vrijwilligers klaar die vanuit de post op het strand 24 uur per dag oproepbaar is. De stichting brengt jaarlijks een informatieblad uit. Mede door de steun van vele inwoners is de reddingsbrigade een professionele organisatie geworden.

Door Hans Boot

Het strandleven van Castricum aan Zee kwam weliswaar rond 1925 al flink op gang, maar het zou nog geruime tijd duren voordat er een uitgebreide vorm van bewaking op gang kwam. Dat had tot gevolg dat de redding voor sommigen te laat kwam, zoals de vier meisjes uit Sloten die op 30 juli 1939 te ver in zee gingen en kansloos waren toen ze in een mui terecht kwamen. Dit droevige verhaal is opgenomen in het 44e Jaarboek van Oud-Castricum dat eind oktober verschijnt.

Pas in 1948 is de Castricumse Reddingsbrigade (CRB) ‘De Strandlopers’ opgericht. Bekende namen uit de beginperiode zijn Thijs en Niek Bakker, Huib Wijker, Piet Veldt en de families Bas en Veenstra. Het eerste onderkomen op het strand was een oude bollenkeet. In 1952 spoelde er een oude sloep aan die vanaf toen dienst deed als reddingsboot. De bollenkeet werd in 1964 vervangen door drie nieuwe wagens, bestaande uit twee kleedkamers en een werkruimte annex uitzichtpost. Vanaf 1976 heeft de CRB een gezamenlijk onderkomen met de EHBO.

Penningmeester Mees Zonneveld voor de post. (Foto: Hans Boot)

Preventieve en reactieve taken

De CRB is in de loop der jaren flink gegroeid, zoals penningmeester Mees Zonneveld vertelt: ,,De vereniging heeft zo’n 250 vrijwilligers die dag en nacht oproepbaar zijn en wisselend dienst draaien op de post. Voorlopig hebben we in verband met corona een minimale bezetting van vier mensen. Dat zijn een postcommandant, chauffeur, een bootcommandant en een lifeguard. Op mooie dagen roepen we zes vrijwilligers op. Onze taken kan je verdelen in preventieve en reactieve. Preventief door te patrouilleren op zee en het informeren van strandbezoekers. Van reactief is er sprake als we in actie komen na alarmeringen van de 112-meldcentrale. In de zomer krijgen we de meeste meldingen, maar ook in de winter zijn wij inzetbaar. Dan zijn wij niet direct voor zee nodig, maar meer als er zich ongelukken op strand of in het duin voordoen. Dat varieert van mountainbikers tot paragliders.”

Veerle Seijlhouwer (links) en Erin Reurts bij de communicatietafel. (Foto: Hans Boot)

Nieuw gebouw

De huidige reddingspost is na 19 jaar aan vervanging toe. Mees: ,,Er zijn verschillende onderdelen in slechte staat of verouderd. Samen met de EHBO is er een bouwcommissie gevormd. Daarin heb ik ook zitting, omdat ik bij een projectmanagementbureau voor bouwprojecten werk. We ontwerpen het nieuwe gebouw zelf, dat overigens wel veel op het oude gaat lijken. De gemeente betaalt een groot deel van de kosten, maar wij draaien zelf voor de inrichting, inventaris etc. op. Dat wordt voornamelijk uit donaties van onze trouwe donateurs betaald. Elk bedrag, hoe klein dan ook, is van harte welkom, dus als er nog mensen zijn die een bijdrage willen leveren, dan kan dat via de website doneren.sdrb.nl (geen www. voor de link) of rekeningnummer NL90RABO0104252774.”

De 61-jarige Alex Broek is een van de oudste leden van De Strandlopers. (Foto: Hans Boot)

Kennismakingsdag

Naast de strandpost beschikt de brigade over een loods op sportpark Wouterland. ,,Die gebruiken we als clubgebouw, leslokaal, voor onderhoud, winterstalling voor materialen en als uitruklocatie na alarmeringen. Ons materieel bestaat uit een auto, een waterscooter, twee snelle boten en twee opleidingsboten”, aldus Mees. Op zaterdag 19 juni organiseert de CRB van 11.00 tot 14.00 uur een kennismakingsdag op het strand voor belangstellenden vanaf circa 18 jaar. Daarover zegt Mees: ,,Iedereen kan een kijkje nemen op de strandpost, een rondje meerijden in de auto of meevaren in een boot. We vertellen wat een lid van de reddingsbrigade op een stranddag doet en wat het lidmaatschap en de opleiding inhouden. Men moet zich hiervoor wel aanmelden via vrijwilligers@rbcastricum.nl.”