Provincie wil ‘dodenweg’ N203 aanpakken

Castricum – De maat is vol voor VVD-Statenlid Klaas-Jeroen Terwal nadat onlangs het zoveelste ongeluk plaatsvond op de weg tussen Castricum en Uitgeest. Hij maakte zich sterk voor het verbreden van de N203, want alleen maatregelen op korte termijn zijn volgens hem niet meer afdoende.

Door Hans Boot

Op zaterdagavond 5 februari was het opnieuw raak. Een tragisch ongeluk, waarbij drie personenauto’s waren betrokken en een zwaargewonde viel, moest worden bijgeschreven op het lijstje ernstige ongevallen van de beruchte provinciale weg tussen Castricum en Uitgeest. In 2016 lag deze ‘dodenweg’ er maandenlang uit voor een grootschalige renovatie, die onder andere bedoeld was om de weg veiliger te maken. Er kwam een invoegstrook bij een van de gevaarlijke inritten en grastegels moesten autobestuurders laten voelen dat ze in de berm reden. Het mocht niet baten, want in juli 2018 kwamen drie Polen om bij een aanrijding met een vrachtauto.

Quickscan

Vorige week werd de commissievergadering Mobiliteit & Bereikbaarheid van Provinciale Staten gehouden. VVD-Statenlid Klaas-Jeroen Terwal maakte van die gelegenheid gebruik om de gevaarlijke situatie op de N203 aan de orde te stellen. Hij zei tijdens het overleg: ,,In de commissievergadering van vorig jaar oktober heb ik al eerder aandacht gevraagd voor de onveilige inrichting van deze weg. Het is dan ook goed om te zien dat de gemeenten Uitgeest en Castricum en de provincie een quickscan hebben gemaakt van mogelijke maatregelen om de verkeersveiligheid op de N203 op korte termijn te verbeteren, waarbij gedacht kan worden aan het beter scheiden van de rijstroken door de asbelijning beter voelbaar te maken en de aanleg van led-verlichting in de middenas. Dit is echter niet voldoende om de weg aan de zogenaamde CROW-richtlijnen inzake verkeersveiligheid te laten voldoen. Daarvoor zal de weg uiteindelijk bij het volgende grote onderhoud verbreed moeten worden.’’

Reacties

Vervolgens vroeg Terwal aan de gedeputeerde of hij bereid is om de herinrichting van de N203 in de studiefase op te nemen bij de volgende actualisatie van het Meerjarenprogramma Infrastructuur en bij positieve uitkomsten vroegtijdig te beginnen met het verwerven van benodigde gronden voor verbreding van de weg.

Het Statenlid heeft inmiddels antwoord gekregen van gedeputeerde Jeroen Olthof en is daar blij mee: ,,Olthoff verwijst in eerste instantie naar de maatregelen op korte termijn, maar na aandringen van mijn kant heeft hij ook toegezegd dat de provincie richting het groot onderhoud in 2028 een onderzoek doet om te kijken of en hoe de weg kan worden verbreed.’’

Ook wethouder Paul Slettenhaar reageerde enthousiast op de actie van het Statenlid: ,,Het is goed dat de aanpak van de N203 door de samenwerking met Uitgeest en de provincie in een stroomversnelling komt. Fijn dat Klaas-Jeroen Terwal als extra aanjager fungeert.’’ (Archieffoto: Hans Boot)