Proosten op nieuwe mijlpalen Stichting Turn-Over

Stichting Turn-Over is de beginfase voorbij. Anderhalf jaar geleden vierde Turn-Over haar officiële opening. Afgelopen donderdag was het tijd voor de kick-off van de Stichting Turn-Over bij de Castricumse Rugbyclub om die mijlpaal te vieren. Een goedgevulde kantine met betrokkenen, belangstellenden, hapjes, drankjes en een beamer waar foto’s en filmpjes op afgespeeld werden. Joeri Peperkamp leidde de avond en stelde het nieuwe bestuur voor: directeur Esther Hollenberg, voorzitter Esther Rommel, penningmeester Hilbrand Klijnstra, secretaris Edgar Nijman en bestuursleden George de Vries en Touda Ourhris.

Youness Ourhris was een van de eersten die bij het project terecht kwam. Tegenwoordig is hij als ervaringsdeskundige betrokken. Hij was een van de sprekers van de avond. ,,Ik had een enkelband en geen enkele werknemer wilde me hebben. Een jongerenwerker had over Turn-Over gelezen en dacht dat dat wel een goed idee was voor mij. Ik ben eraan begonnen, begonnen met rugby. Toen vroeg Joeri me om mee te werken als ervaringsdeskundige.” Het eerste succesverhaal, waarna er nog velen zouden volgen. Moeder Nathalie Alting Siberg vertelde over wat zij zag gebeuren bij haar zoon. ,,Hij ging van negatief naar positief. Turn-Over betekende veel voor hem. Doordat hij ook zo met sporten in aanraking kwam, ging hij zich ineens ook bezighouden met voeding. Ik ben blij dat Turn-Over bestaat. Zeker voor de jongeren die aan de kant staan.”

Vriend en collega George de Vries kan het zich goed voorstellen dat rugby een goede manier is om de jongeren te helpen weer mee te kunnen draaien in de samenleving. ,,Discipline en respect hoort bij de sport. Het zit er al vanaf het begin in en het is daarom zeer geschikt. Vroeger deelde ik wel graag een tikkie uit. En dat werd er wat van gezegd door de scheidsrechter. Eén keer, twee keer, drie keer. Maar uiteindelijk spraken ook mijn teamgenoten mij eropaan. Daar leerde ik van. Het spelletje heeft veel voor me betekent en dat doet het nog steeds.” De Vries ziet het dan ook als een eer en privilege om van het project deel uit te mogen maken. Ook de kersverse directeur en voormalig wethouder Esther Hollenberg sprak enthousiast: ,,Ik werd meteen gepakt door het verhaal van Joeri. Ik geloofde er vanaf dag één in. Niet iedereen heeft mazzel met zijn of haar achtergrond. Bij Turn-Over mogen de jongeren fouten maken. Ze verdienen een tweede kans en soms ook een tweede, derde of zelfs vierde. Een focus op verder gaan, in plaats van kijken naar het verleden. Elkaar dingen gunnen en elkaar respecteren. Toen ik gevraagd werd als directeur, zei ik meteen ‘ja’. Ik heb er veel vertrouwen in en ben blij met het bestuur.”

De cijfers zijn rooskleurig. Afgelopen anderhalf jaar kwamen er 13 jongeren binnen via het UWV, 26 via Haltewerk, 5 via de BUCH-gemeenten en 8 vrijwillig. Van hen hebben er inmiddels 28 werk, 12 zitten in een leerwerktraject, 2 gaan ernaar school, 7 hebben verdere begeleiding en 3 zijn er vroegtijdig mee gestopt. De steden die inmiddels meedoen zijn Alkmaar, Castricum, Den Bosch en Den Helder. Het is de bedoeling om in de toekomst ook met Amsterdam, Deventer, Haarlem, Purmerend, Tilburg en Zaandam in zee te gaan.