Primeur voor Noordwest: Hart-long centrum neemt Biosensor pleister in gebruik

Het hart-long centrum van Noordwest Ziekenhuisgroep heeft als een van de eerste in Nederland de Biosensor-pleisters van Philips klinisch in gebruik genomen. Een bepaalde groep patiënten die op de verpleegafdeling cardiologie of longziekte in Alkmaar liggen worden door middel van deze pleister met hightech sensor 24 uur per dag gemonitord. Dit gaat onder andere om patiënten die een operatie hebben ondergaan, kwetsbare ouderen en vitaal bedreigde patiënten. Elke minuut wordt de hartslag en ademhalingsfrequentie gemeten, maar ook de lichaamshouding om vallen te detecteren. Dit kan nog worden aangevuld met een meting van bloeddruk, zuurstofsaturatie en temperatuur.

De Biosensor pleister zorgt ervoor dat de verpleegkundige een compleet beeld heeft van de waardes van de patiënt. Dit geeft eerder informatie dan de huidige check die de verpleegkundige tenminste elke 12 uur uitvoert en zorgt voor minder administratieve handelingen. De verwachting is dat de continue monitoring patiënten een veilig gevoel geeft, omdat een achteruitgang eerder gesignaleerd wordt.

Noordwest zal de Biosensor pleister in eerste instantie 6 maanden gebruiken. Gedurende deze periode wordt onder andere bekeken of het gebruik van de pleister prettig is voor patiënten en verpleegkundigen en of we eerder kunnen signaleren of de conditie van een patiënt vooruit of achteruit gaat. (Foto: aangeleverd)