Presentatie Romeinse vondsten op Fort aan den Ham

Tijdens het weekend 29-30 juni zal er een presentatie plaatsvinden van de vondsten van de Romeinse opgravingen op het Provily Sportpark in Krommenie. De presentatie van de vondsten zal plaatsvinden op het Fort aan den Ham. Opmerkelijk dat op korte afstand van het Fort aan den Ham, een fort van de Stelling van Amsterdam, de romeinen ook reeds een bouwwerk hadden ter verdediging van het Romeinse rijk. Bij de opgravingen afgelopen herfst en winter hebben de archeologen van de gemeente Zaanstad een aantal opmerkelijke vondsten gedaan. Behalve resten van een palissade is er ook veel aardewerk gevonden. Tijdens het weekend geven de archeologen uitleg over de vondsten, en er zal een continu fotopresentatie gegeven worden.

Bovendien zal het fort gastheer zijn voor het Legio Secvnda Avgvsta, een groep die geheel in romeinse stijl een kamp op zal slaan op de binnenterreinen van het fort. Daar zullen deze romeinen demonstraties geven, geheel in romeinse kleding, van het leven van de romeinse soldaten. Ook voor kinderen zal dit een zeer leerzaam bezoek worden. Behalve kennis nemen van de vondsten kunnen ze de kleding en uitrusting van de soldaten zien. Het geeft een goed beeld hoe het leven bij het romeinse verdedigingswerk er uit gezien heeft ongeveer 2000 jaar geleden. Dit op korte afstand van het verdedigingswerk Fort aan den Ham dat in 1903 opgeleverd werd ter bescherming van de hoofdstad.

Het Fort aan den Ham  geeft gedurende dit weekend ook rondleidingen in het fort als deel van de Stelling van Amsterdam. Het fort is uniek binnen de stelling daar het zoveel mogelijk weer in de originele staat  gebracht is door de vrijwilligers. In het fort zijn ook een aantal permanente exposities onder gebracht. Alle informatie is te vinden op de website van het fort: www.fortaandenham.nl   

Bezoekers zijn welkom op 29 en 30 juni, van 11.00 tot 16.00 op het Fort aan den Ham, Busch en Dam 13 in Uitgeest. (Foto: aangeleverd)