Politie zoekt getuigen van mishandelingen met hamer

Het zijn twee zaken die opvallende gelijkenissen vertonen: een poging tot beroving op 12 januari in Castricum en eenzelfde actie op 13 januari in Uitgeest. In beide gevallen werd een jongere op een scooter belaagd met een hamer met als doel de het voertuig buit te maken. De politie roept getuigen op zich te melden.

Zondag 12 januari rijdt een 20-jarige Limmenees op zijn scooter door Castricum om naar huis te gaan. Bij het gemeentehuis ziet hij een tweetal met een scooter staan. Dat duo zet de achtervolging in. Bij de rotonde op de Zeeweg wordt hij ingehaald en krijgt hij een klap met een hamer. Hij wordt gesommeerd af te stappen.

De jongen keert direct en rijdt terug naar Castricum. Hij vlucht de bloemenwijk in om aan het duo te ontkomen. Het slachtoffer verstopt zijn scooter in een steeg en springt in de buurt van het Gladiolenveld om aan de jongens te ontkomen. Hij is met onderkoelingsverschijnselen uit het water gehaald.

‘Duidelijke overeenkomsten’
De dag erna, maandag 13 januari, vindt een soortgelijk incident plaats in Uitgeest. Omstreeks 22.20 uur worden vier vrienden nabij sporthal de Zien belaagd door twee jongens op een scooter. Een van de tieners krijgt een klap met een hamer. Onder bedreiging staan ze een scooter af. De politie weet uiteindelijk twee jongens van 17 en 18 jaar aan te houden. Wijkagent Jacco Munster, van Castricum Centrum, ziet duidelijk overeenkomsten. ,,We hebben het vermoeden dat deze zaken met elkaar te maken hebben en zoeken dat nu uit.”

‘Getuige heeft zich nog niet gemeld’
De politie weet dat er tijdens de achtervolging in Castricum een fietser is geweest die het voorval heeft gezien. ,,Deze getuige heeft zich nog niet bij ons gemeld. Wij willen wel graag met hem in gesprek omdat hij waardevolle informatie kan hebben.” Ook andere mensen die iets hebben gezien of gehoord, worden gevraagd contact op te nemen met de politie. ,,In het bijzonder vragen we mensen met camerabeelden in de omgeving te kijken of zij het duo rond dat tijdstip hebben vastgelegd.”

Signalement
Van de bestuurder is door beide slachtoffers geen duidelijk signalement gegeven. ,,Deze jongen had een capuchon op, dat is het enige wat we weten”, aldus Munster. ,,Van de jongen achterop de scooter is bekend dat hij een Marokkaans uiterlijk heeft, klein is en een tenger postuur heeft. De jongen droeg een winterjas die over de hele lengte horizontaal gestikt was. Hij had mogelijk een trainingsbroek aan van Adidas.” Mensen die informatie hebben kunnen contact opnemen met de politie via: 0900 – 8844.

(Mardou van Kuilenburg)