Platina voor Gerard en Jo de Lange

Castricum – Gerard en Jo de Lange leerden elkaar 76 jaar terug kennen toen ze in dezelfde slagerij in Amsterdam werkten. Er sprong niet direct een vonk over, maar de liefde die tussen hen ontstond bleek van duurzame aard te zijn. Ze werden maatjes voor het leven. Afgelopen vrijdag vierden zij hun 70-jarig huwelijksfeest.

Door Henk de Reus

Gerard zag op 31 juli 1924 het levenslicht in Amsterdam. Over vier dagen tikt hij de respectabele leeftijd van 98 jaar aan. Het is hem beslist niet aan te zien. Hij oogt zeer vitaal, heeft pretoogjes en praat als Brugman. De krant leest hij nog zonder bril. Tot twee jaar terug reed Gerard nog zelf auto. Zijn laptop deed hij een half jaar later weg omdat hij gek werd van het telkens moeten wijzigen van wachtwoorden.

Toen Jo (95) op 6 februari 1927 werd geboren stond haar wieg in Zijpe. De tand des tijds lijkt ook op haar nauwelijks invloed te hebben gehad. Beiden zijn ze nog scherp van geest. Het paar woont sinds maart 2020 in een serviceflat van Sans Souci. Hier hopen zij het nog wat jaartjes uit te houden. Jo kookt nog elke dag zelf en doet ook de boodschappen. Anderhalf uur per week springt er iemand van de WMO bij voor het zwaardere huishoudelijk werk. Ook kan het echtpaar terugvallen op hun twee zoons.

Gerard is de oudste uit een gezin met tien kinderen. Zijn vader was tuinder. De ouders van Jo kregen vijf dochters. Ze heeft twee oudere zussen.

Gerard en Jo op hun trouwdag (22-7-1952). (Foto: aangeleverd)

Slagersvak

Gerard volgde de opleiding machinebankwerker aan de Ambachtsschool. Hier heeft hij niet veel mee gedaan. Het was aan het eind van de oorlog toen hij na een gedwongen verblijf van twee jaar in Duitsland, flink afgevallen, weer in Amsterdam aankwam. Hij zag toekomst in een baan bij slagerij Denkers aan het Mercatorplein in Amsterdam.

Jo: ,,Toen ik hem zag binnenkomen was hij broodmager, niet een jongen waarop je meteen valt. Toen hij weer wat vet op de botten had zag ik er wel een knappe man in.’’ In de slagerij konden ze goed met elkaar opschieten en gaandeweg ontstond er liefde. ,,Toch zijn we pas zes jaar later getrouwd’’, vertelt Jo: ,,Dat kwam omdat we in 1951 samen een winkelpand voor een eigen slagerij hadden gehuurd. We woonden toen beiden nog thuis bij onze ouders en wilden graag de woning achter de slagerij betrekken. Maar je ging in die tijd pas samenwonen als je getrouwd was.’’ Het stel trouwde in maart 1952 voor de wet en op 22 juli in hetzelfde jaar voor de kerk. Voor dit laatste moesten ze vroeg uit de veren, want om 09.00 uur verwachtte de pastoor ze voor het altaar. Het was die dag erg dag druk met de huwelijkse inzegening van jonge stelletjes.

Gezin

Gerard en Jo kregen twee zoons. Inmiddels is de familie uitgebreid met vijf kleinkinderen en drie achterkleinkinderen. Jo pakt haar smartphone en toont trots een foto van achterkleindochter Milea die pas drie weken oud is.

Alkmaar

De slagerszaak in Amsterdam lieten ze na elf jaar achter zich. Ze verhuisden naar Alkmaar waar ze 23 jaar een slagerij in de Thomas á Kempislaan runden. Gerard loopt van tafel en komt even later terug met een fotoalbum. Trots laat hij de verslaggever foto’s zien van de slagerij.

Jo en Gerard in hun slagerij in Alkmaar (1962). (Foto: aangeleverd)

Verhuizing naar Castricum

Gerard en Jo woonden bij elkaar 58 jaar in Alkmaar. Toen de woning wat te groot voor ze werd verhuisden ze, op aanraden van hun kinderen, naar hun huidige stek in Sans Souci. Hier bevalt het ze prima. Gerard puzzelt graag, leest dagelijks de krant en kijkt graag naar natuurfilms. Jo leest graag een goed boek.

Geheim

Ze kijken met plezier terug op de vele jaren die ze al samen zijn en voelen zich bevoorrecht. Gerard: ,,We hebben in de slagerij altijd fijn samengewerkt. Dit was en is nog steeds de basis van onze lange relatie. We hebben wel eens mot, maar dat heeft iedereen toch op z’n tijd? Belangrijk is dat je elkaar respecteert. Samen maakten we mooie reizen nadat we met de slagerij waren gestopt. We zijn in Noorwegen, Zuid-Afrika en Indonesië geweest.’’ Dan pakt hij de onderarm van Jo vast. ,,We hebben tot nu toe een mooi leven gehad, hè Jo?’’ Jo knikt bevestigend.

Op de feestdag zelf zijn Gerard en Jo ‘s middags met de kinderen gaan lunchen. Op 28 augustus wordt het platina huwelijksfeest groots met de hele familie gevierd.