Peutercafé Welzijn feestelijk geopend

Castricum – Sinds vorige week dinsdag is Castricum een voorziening rijker: Op die dag mochten Katalina (8) en Helen (9) het Peutercafé Welzijn Castricum officieel openen door de strik in een lint los te trekken. Dit gebeurde onder het toeziend oog van wethouder Ron de Haan en Judith Schram (directeur Stichting Welzijn).

Henk de Reus

Het Peutercafé is gevestigd in het Buurt- en Biljartcentrum Castricum aan de Van Speykkade 61. Gerard Veldt (penningmeester Stichting Welzijn) memoreert in zijn welkomstwoord aan de totstandkoming van het Peutercafé. ,,Eigenlijk is het ontstaan door het stoppen van het kinderdagverblijf ‘De Springplank’ als gevolg van de coronacrisis”, aldus Veldt.

Volgens Judith Schram is er behoefte aan een voorziening voor ouders met kinderen tot vier jaar. ,,Ik ving signalen op dat er best eenzaamheid is onder jonge ouders, met name onder hen die nog maar kort in Castricum wonen, of zij die uit een ander land komen. Zij geven aan dat het onderlinge contact wordt gemist. Daarom is een voorziening als deze welkom gebleken. Ook biedt het nieuwkomer zowel ouders als kinderen, de mogelijkheid om meer aan de weet te komen over onze taal, cultuur en gewoonten.” Zij dankt de vrijwilligers die het Peutercafé gaan runnen en vindt hen qua samenstelling een juiste afspiegeling van de samenleving.

Voor de opening dankt en complimenteert wethouder Ron de Haan de Stichting Welzijn en het Buurt- en Biljartcentrum, die samen hebben gezorgd voor de totstandkoming van dit initiatief. ,,Deze voorziening past in het beleid met betrekking tot de totstandkoming van Integrale Kind Centra (IKC’s), een nieuwe ontwikkeling op het gebied van het onderwijs”, aldus De Haan.

Als Helen en Katalina de openingsceremonie hebben verricht is er voor liefhebbers binnen een drankje met gebak. Terwijl een aantal kinderen zich buiten laat schminken hebben anderen aandacht voor goochelaar Martin Cornielje. Aan de liefhebbers van ijs is ook gedacht, getuige de ijscokar die er staat.

Opzet Peutercafé

Katherine Fergusson (Stichting Welzijn) heeft een belangrijke rol gespeeld bij het opzetten en ontwikkelen van het café. ,,Het Peutercafé is een gezellige ontmoetingsplaats voor ouders met kinderen van nul tot vier jaar die in Castricum, Limmen of Akersloot wonen. Hier kunnen ouders en grootouders ervaringen met elkaar delen terwijl de kinderen aan het spelen zijn. Het Peutercafé omvat drie dingen: een ‘Ouder-Kindcafé’, een ‘Moedercafé’ en ‘Spelen met Taal’.

Het ouder-kindcafé is bedoeld voor het leggen van sociale contacten. (Groot)ouders kunnen een kopje koffie drinken en een praatje maken, terwijl de kinderen met spelletjes worden beziggehouden. Hiervoor kan men elke vrijdag van 09.30 uur tot 11.00 uur terecht.

Het Moedercafé is elke maandag van 09.30 uur tot 11.00 uur open. Het is bedoeld als informatieplaats voor moeders met kinderen tot vier jaar. Hier worden bijvoorbeeld thema’s als ‘opvoeding’, ‘voor het eerst naar school’ en ‘ouderschap’ behandeld. Dit gebeurt onder professionele begeleiding.

Bij het ‘Spelen met Taal’ (elke dinsdag van 10.00 tot 11.00 uur), kunnen kinderen en hun ouders de Nederlandse taal op speelse wijze oefenen door middel van verhalen, spelletjes of poppenkast.”

Vooraf aanmelden

Het project wordt onder andere ondersteund door de Gemeente Castricum, het Consultatiebureau, de Bibliotheek Kennemerwaard en het Kindercentrum Helmgras.

Vanwege corona is het aantal bezoekers gemaximaliseerd en dient men zich vooraf bij het Peutercafé aan te melden (tel. 06 42892157). Via de Facebookpagina het Peutercafé kan men op de hoogte blijven van actuele onderwerpen.

Op de foto:
Onder toeziend oog van wethouder Ron de Haan en Judith Schram (directeur Stichting Welzijn) trekken Helen (8) en Catalina (9) de strik bij de toegang los. (Foto: Henk de Reus)