Persoonlijk verhaal uit Castricum in tv-programma

In het nieuwe 4-delige NTR programma Het ramadangerecht volgt culinair schrijver Nadia Zerouali acht hoofdpersonen (en families) bij de voorbereiding van hun favoriete ramadangerecht en schuift ze bij hen aan tijdens de iftar, de avondmaaltijd na zonsondergang. Hoofdpersonen met diverse etnische achtergronden en een verschillende beleving van de Islam. En met allemaal een eigen familieverhaal.

In de eerste aflevering op maandag 13 mei bezoekt Nadia in Castricum de familie Seley, een Oeigoerse familie die al ruim 15 jaar in Nederland woont. Ze komen oorspronkelijk uit Xinjiang, een provincie in China. Daar worden Oeigoeren onderdrukt. Vandaar dat de familie Seley naar Nederland vluchtte.

Sadikjan en Gülzar Seley maken een gerecht uit de Oeigoerse keuken: ugre, een stevige soep met bouillon van lamsbot en groente. Dat gerecht roept bij Sadikjan vooral herinneringen op aan zijn moeder, die deze soep altijd voor hem maakte. Hij heeft al een paar jaar geen contact meer met haar kunnen krijgen, als gevolg van de situatie in China.

De inkopen voor het gerecht doet Nadia samen met Sadikjan op de Beverwijkse Bazaar, waar hij een winkeltje runt. Maar als voorzitter van de Oeigoerse vereniging in Nederland is hij vooral bezig met de situatie in China, waar volgens Human Rights Watch moslims te maken hebben met willekeurige opsluiting, mishandeling en indoctrinatie. Eind maart organiseerde Sadikjan een bezoek aan de Tweede Kamer om aandacht te vragen voor de stelselmatige onderdrukking van de Oeigoeren.  

Uitzending: maandag 13 mei om 19.50 uur bij de NTR op NPO2 (Foto: Nadia Zerouali © Hüsne Afsar)