Overzichtstentoonstelling Pie Brandjes

Zondag startte in Gemaal 1879 een nieuwe expositie. Dit keer is er een tentoonstelling te bewonderen van de Uitgeester kunstenares Pie Brandjes. Pie stamt uit een kunstzinnige familie en begon zelf in 1988 te schilderen. Zij is een autodidact, maar ging in 1993 samen met Jan Kees Vergouw in Zaandam schilderen, voornamelijk in acrylverf. Zij werkt met felle kleuren, die meestal een feestelijke stemming geven. Gevraagd naar haar onderwerpkeuze zegt ze dat ze zich sterk laat sturen door haar stemming van dat moment; er zit een verhaal achter elk schilderij.

In 1993 begon Pie ook met beeldhouwen. Aanvankelijk deed ze dat met begeleiding van Inez Warnaar. De beelden komen op twee manieren tot stand. De ene wijze is via de weg van boetseren met chamotteklei. Het beeld wordt nadat het z’n vorm heeft gebakken. De andere wijze van beeldhouwen is het hakken uit een blok franse kalksteen. Haar beelden zijn voornamelijk mens- of dierenfiguren. Tenslotte werkt ze de beelden veelal af door ze te schilderen. Hierdoor zie je soms dat bepaalde figuren terugkomen in schilderijen en beelden.

Deze overzichtstentoonstelling is te bezoeken elke zondagmiddag in de maanden augustus en september van 13.30 uur tot 16.30 uur. In Gemaal 1879 aan de Fielkerweg 4 (Klein Dorregeest) te Akersloot. Tijdens de openingsuren wordt er tevens uitleg gegeven over de functie en de werking van het gemaal. Als de weersomstandigheden het toelaten gaat het gemaal ook in werking. Op de bovenverdieping van het gemaal is er een expositie te bezichtigen met als thema de Waterstaatkundige Canon. In dertig foto’s wordt dertienhonderd jaar geschiedenis getoond.
Buiten de openingsuren is er voor groepen van minimaal 5 personen de gelegenheid om het gemaal op afspraak te bezichtigen. Zie daarvoor de website: www.gemaal1879.nl