Ouderen worden uitgenodigd kennis te maken met het Beweegplein

Regio – In de maand juli kunnen nieuwsgierige ouderen iedere donderdag kennis maken met het beweegplein in Bakkum. Van 11.00  tot circa 12.00 uur kan men vrijblijvend meedoen met het functioneel trainen in de buitenlucht.

De aandacht ligt op variaties in loop-, balansoefeningen met de beweegtoestellen en losse oefenmaterialen. Fysiotherapeut Hester van Urk begeleidt de training en vertelt na afloop over het activeringsprogramma ‘Ouderen in beweging’ onder het genot van een kopje koffie. In het programma wordt breed naar gezondheid gekeken door samenwerking met de verschillende disciplines zoals de diëtiste, de fysiotherapeut, de ergotherapeut en de buurtsportcoach. Een gezonde leefstijl heeft een  grote invloed op hóe we ouder worden!

Het volgende traject start in augustus en duurt 3 maanden met tenminste 2 begeleide contactmomenten per week. Het is bedoeld voor ouderen van 65 jaar die zelfstandig wonen in de gemeente Castricum, dus ook voor de inwoners uit Akersloot en Limmen. Er kunnen maximaal 8 ouderen deelnemen. Stichting welzijn Castricum faciliteert in het vervoer naar het beweegplein.  De eigen bijdrage is 100 euro.

De eerste groep deelnemers die in april is gestart is inmiddels  aardig vertrouwd met de beweegtoestellen en de mogelijkheden. Zij kunnen nu zelf hun conditie en kracht op peil houden in het moderne plein. Jan (94 jaar) vertelt: ,,Buiten bewegen geeft me een vrij gevoel en nu ik weet hoe ik de toestellen kan gebruiken ga ik er op eigen gelegenheid naartoe!” Edo (71 jaar) vult hem aan: ,,En het is een goede stok achter de deur om in beweging te komen. Met een groepje is het leuker dan alleen.” Het programma trekt ook opvallend veel ouderen aan die recent hun partner zijn verloren. Het leven ziet er dan ineens anders uit en de structuur kan even zoek zijn.

,,Maar het is méér dan bewegen in het beweegplein”, aldus Van Urk. Het programma bevat ook bijeenkomsten waarin met elkaar gesproken wordt over thema’s met betrekking tot ouder worden. Deze thema’s bepalen de ouderen zelf en worden uitgediept met eenvoudige werkvormen onder leiding van ergotherapeut Martine Peek met de post-hbo opleiding ‘Gezond Actief Ouder Worden’ in haar portefeuille. ,,Ouderen hebben zelf al veel kennis en kunnen elkaar inspireren door hun ervaringen en de oplossingen met veranderingen in hun leven met elkaar te delen. Ook geeft het inzicht en kunnen de oudere deelnemers het in hun huidige situatie toepassen”, aldus Martine. Voor meer informatie bel 06 44036390 of mail ouderen.in.beweging@dijkenduin.nl.