Oud-Castricum schenkt oorlogskranten aan NIOD

Foto boven:
Peter Levi (links) en Hubert Berkhout tijdens de overdacht. (Foto: aangeleverd)

Castricum – De Stichting Werkgroep Oud-Castricum was in het bezit van bijna alle exemplaren van de verzetskrant ‘Strijd’. Archiefbeheerder Peter Levi droeg de collectie op 22 april over aan het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD).

Door Hans Boot

Vanaf oktober 1944 verscheen het illegale blad ‘Strijd’. Het was een stencil dat na lezing zo snel mogelijk moest worden doorgegeven aan ongeveer tien adressen. Veel berichten kwamen van luisteraars van her en der verstopte radio’s. Direct na de oorlog verscheen er een bijzondere uitgave van het blad en vervolgens werd het Nieuwsblad voor Castricum in de eerste maanden uitgegeven in combinatie met de naam van de voormalige verzetskrant.

Zo’n tien jaar geleden schonk een particulier een groot aantal kranten uit de naoorlogse jaren, waaronder de bijna volledige collectie van ‘Strijd’.

Kop van het blad ‘Strijd’ in combinatie met Nieuwsblad voor Castricum.

Risicovol

Peter Levi, archief- en fotobeheerder van Oud-Castricum, startte onlangs met betrekking tot de verzetskrant een zoektocht op internet en zegt hierover: ,,Toen ik erachter kwam dat het blaadje incompleet bij het NIOD aanwezig was, heb ik met het instituut contact gezocht en geïnformeerd wat zij in hun collectie hadden. Dat bleken maar vier nummers van na de oorlog te zijn, terwijl wij op tien nummers na alles hadden. Dat deze blaadjes bewaard zijn gebleven is op zich al bijzonder, daar het best wel risicovol was om zo’n blad in huis te hebben. Als de Duitsers dat bij een inval zouden ontdekken, had je uiteraard een probleem.’’

Overdracht

Natuurlijk is Oud-Castricum blij met de schenking die destijds werd gedaan, maar Peter Levi was van mening dat deze toch in de eerste plaats aanwezig moet zijn bij het NIOD: ,,Dat is toch de plaats waar deze oorlogskrantjes beschikbaar moeten zijn. Na overleg met het bestuur is besloten om de totale collectie over te dragen aan het oorlogsinstituut. Dat heb ik persoonlijk op 22 april gedaan aan medewerker Hubert Berkhout. Het NIOD is heel blij met deze aanvulling op de al aanwezige verzetskrantjes. Overigens heb ik die voor de overdracht gedigitaliseerd voor ons eigen archief.’’