Onrust rond strandpaviljoens blijft

Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) verstrekt geen watervergunning aan de vier strandpaviljoens in Castricum aan Zee. Volgens het HHNK komt de waterveiligheid in het geding als de paviljoens op hun huidige plek blijven staan. De gemeente komt nu met een noodplan.

Eerder stelde het HHNK dat de vier strandtenten minimaal twintig meter richting zee moeten opschuiven. Volgens het heemraadschap wordt de natuurlijke groei van het duin belemmerd. De gemeente heeft een tijdelijke oplossing: de paviljoens kunnen acht tot tien meter opgeschoven worden, dat past binnen het bestemmingsplan.

‘Voor de winter verhuizen’
Het HHNK vindt die oplossing acceptabel, mits de verhuizing deze winter wordt gerealiseerd. Volgens wethouder Ron de Haan zien de ondernemers dat niet zitten. Als het bestemmingsplan wordt gewijzigd en de eis van het HHNK ingewilligd, dan moeten de middelste strandtenten binnen vijf jaar twee keer verkassen. De buitenste paviljoens zelfs binnen drie jaar. Zij moeten ook 150 meter naar de zijkant opschuiven.

Vragen uit politiek
Het CDA wil opheldering van het college en stelt schriftelijk vragen over de kwestie. ‘De paviljoens zijn uitgegroeid tot goedlopende bedrijven die na allerlei investeringen in de panden niet zomaar te verplaatsen zijn.’ De partij wil weten wat de gemeente kan doen om te voorkomen dat de ondernemers twee keer verplaatst moeten worden’. Ook vraagt het CDA het college na te gaan in hoeverre de Castricumse duinen hinder ondervinden van de paviljoens en of de waterveiligheid daadwerkelijk in gevaar komt.

Foto: Bert Westendorp