Ondersteuning bij rouw na partnerverlies

Castricum – In november start vanuit Welzijn Castricum een gespreksgroep rouwondersteuning voor mannen en vrouwen die hun partner verloren hebben. Nel Groen en Margreet de Jongh, gecertificeerd rouwbegeleiders, gaan de groep weer starten.

Margreet: ,,Als je je partner verloren hebt, kom je in een nieuwe wereld terecht, je komt los te staan van het normale leven. Soms is dat moeilijk uit te leggen aan familie en vrienden. Als je met lotgenoten praat, is een half woord daarentegen vaak al genoeg. Het is dan fijn dat je begrepen wordt en niets hoeft uit te leggen.’’ Nel sluit aan: ,,Rouwenden voelen zich inderdaad vaak onbegrepen en begrijpen zichzelf soms ook niet, in een tijd waarin het snelle leven overheerst. Rouwen is het hervinden van jezelf en ontdekken hoe je weer kunt zorgen voor jezelf en ook weer zin in het leven kunt vinden. Het is hard werken, mensen zijn vaak moe in een rouwperiode.” Nel vervolgt: ,,Een belangrijke functie van de gespreksgroep is, dat je er minder alleen voor staat, terwijl je tegelijkertijd in de groep ervaart dat ieder zijn eigen rouwproces doormaakt.’’ Margreet voegt toe: ,,Het gaat er zeker niet alleen treurig en zwaar aan toe in de gespreksgroepen. Alleen al de erkenning en herkenning maken vaak al dat je je lichter voelt en er zijn natuurlijk ook momenten waarop er gelachen kan worden.’’

Nel vertelt: ,,De deelnemers reageerden in voorgaande groepen vaak, dat de gespreksgroep heel belangrijk voor hen was en dat je in de groep mag zijn zoals je bent. Wat mensen meemaken in zo’n ingrijpende tijd is heel herkenbaar en normaal.’’ Enkele uitspraken van deelnemers:

  • ,,Ik had niet gedacht dat de gespreksgroep mij zo zou helpen bij het verlies.”
  • ,,De rouw is lichter geworden om te dragen, vooral het gevoel dat je er niet alleen voor staat helpt.”
  • ,,Het begrip, de steun, maar vooral de erkenning dat het niet gek is wat je voelt waren zo belangrijk voor mij.”

Een veilige situatie is een voorwaarde om te kunnen bespreken wat je kwijt wilt. Op de vraag wat Margreet en Nel inspireert om een gespreksgroep te gaan begeleiden reageren zij: ,,Het is mooi als mensen de draad van hun leven weer op kunnen pakken. De meest mensen rouwen met vrienden en familie, maar lang niet iedereen kan of wil op de eigen omgeving terugvallen. Want die gaat al snel weer over tot de orde van de dag. In een lotgenotengroep kun je je vragen en verhaal wel kwijt. Fijn om een groep te begeleiden waarin mensen elkaar in een heftige periode van hun leven kunnen steunen.”

Tijdens elke bijeenkomst van de gespreksgroep (in totaal tien bijeenkomsten) wordt een thema besproken dat betrekking heeft op aspecten van het rouwproces, bijvoorbeeld: het leren omgaan met emoties, het aanvaarden van het verlies, het alleen verder gaan en de reacties van de omgeving. De deelnemers kunnen zelf ook thema’s inbrengen.

Aanmelden

De gespreksgroep gaat op donderdag 8 november van 10.00 tot 12.00 uur van start in Castricum en staat open voor mensen uit de verschillende kernen van de gemeente. Circa tien mensen zullen deelnemen en de groep komt om de veertien dagen bij elkaar. Mannen en vrouwen die hun partner hebben verloren kunnen zich voor de gespreksgroep aanmelden. Het advies is echter om niet eerder dan minimaal zes maanden na het overlijden van de partner aan de groep deel te gaan nemen. Uiteraard mag het ook langer zijn dan zes maanden. De kosten voor deelname bedragen € 60,-.

Voor aanmelden of meer informatie kan contact opgenomen worden met Nel Groen, 06 23205300 of phm.coumans@ziggo.nl of met Margreet de Jongh, 06 22973186 of margreetdejongh@gmail.com. Aanmelden kan ook bij Welzijn Castricum, telefoon 0251 65 65 62. (Foto: Pixabay)