Onderhoudend politiek slotdebat in theater Koningsduyn

In het bijna volle theater Koningsduyn in Castricum vond zondagavond het slotdebat tussen de politieke partijen plaats dat op afwisselende wijze gepresenteerd werd door Peter van Raalte en Sander Verschoor van de lokale radio- en tv-zender. De uitzending was te horen op de radio, live te zien op tv, er werd getwitterd en mensen konden meestemmen op een aantal stellingen via de Mentimeter. Zo’n 150 mensen deden hier aan mee. Tegelijk opende de lokale Facebook-pagina JBCA een poll waar mensen hun politieke voorkeur kunnen aangeven.

Na een voorbeschouwing met Ilona Korf en reclame op tv en radio ging het debat van start met het noemen van de speerpunten van de partijen in een minuut. De snelheid en afwisseling kwamen het programma ten goede. Vervolgens werd een spelelement ingevoegd, ‘ren je rot’ waarbij de lijsttrekkers na het horen van de stelling achter een dranghek plaats konden nemen; voor of tegen. In de pauze trad de jonge cabaretier Maurits Hazeleger op. Er volgde een één-op-één-debat met stellingen uit de hoge hoed. Veel lijsttrekkers bleken het over een groot aantal zaken eens te zijn. Om de verschillen tussen de partijen echt te ontdekken blijft het lezen van de programma’s cruciaal.  CDA-lijsttrekker Dorien Veldt moest wegens ziekte verstek laten gaan, Elize Bon verving haar en dat ging haar goed af. Aan het einde van het debat in het theater werd gestemd; De VrijeLijst behaalde met 25 procent van de stemmen de meerderheid.
Mirko Carton stond voor de uitdaging om deze avond samen met een heel team van vrijwilligers technisch te laten slagen en dat is, op een korte storing na, uitstekend gelukt. Het debat werd mede georganiseerd door Ondernemersvereniging Castricum, de Limmer Ondernemersvereniging en Goed Contact. Foto: afbeelding van de Mentimeter van menti.com, de uitslag van de stemming.