‘Omzetverlies campings dit seizoen niet meer goed te maken’

Camping ‘veiligste plek om coronabesmetting te voorkomen’

Foto boven:
Wim Twisk is goudhaantje. Hij had bij de nieuwbouw de afwasbakken al op anderhalve meter laten plaatsen. (Foto: Henk de Reus)

Castricum – Vanaf 15 juni mogen de campings alle gasten weer toelaten, ook als zij geen eigen sanitaire voorziening hebben. Voor de eigenaren van de tien minicampings in Castricum, Limmen en Akersloot is dit een hele opluchting. ,,Het gemiddelde omzetverlies schat men op 25 tot 35 procent. Dit is de rest van het seizoen niet meer goed te maken.”

Door de coronamaatregelen waren alle campings in de maand april dicht, terwijl slechts een aantal campings in mei beperkt open was. De helft van de campings deed een beroep op ondersteunende maatregelen van de overheid. Nagenoeg alle campings moesten investeringen doen om de camping coronaproof te krijgen.

Creatieve oplossingen

Bij de sanitaire ruimtes van alle campings hangt inmiddels een pamflet met gastenregels ter voorkoming van het coronavirus. Het zijn de regels die we inmiddels kennen van de persconferenties van het kabinet. De sanitaire ruimte wordt bij alle campings extra schoongemaakt en desinfecterende spray en/of gel vóór en in de ruimtes zijn gemeengoed geworden. Voor vergeetachtige gasten zijn links en rechts extra stickers op deuren en ramen geplakt. Verder komt de verslaggever contactloze kranen, zeepdispensers met voetbediening, papieren handdoekjes en toiletbrilreinigers tegen. Aan de creativiteit van de exploitanten ligt het niet.

Huub van Diepen (Boerderijcamping Sleutelhoeve) is blij dat zij de sticker ‘toilet gesloten’ weer mag verwijderen. ,,Omdat de toilet- en doucheruimtes vanaf de buitenzijde van het gebouw bereikbaar zijn wordt gasten gevraagd, na gebruik van het toilet of douche, de deur open te laten, zodat er goed geventileerd kan worden”, legt ze uit. Een plastic krukje voor de ingang geeft aan dat de sanitaire ruimte in gebruik is.

Huub van Diepen is blij dat de sticker ‘toilet gesloten’ er weer af mag. (Foto: Henk de Reus)

Bezettingsgraad douches en toiletten gemaximaliseerd

Daar waar de toiletten en douches aan elkaar grenzen en aan de bovenkant open met elkaar in verbinding staan zie je in de meeste gevallen dat de tussencabine is afgesloten, dit om de anderhalve meter afstand te waarborgen. Bij de campings Ormsby Field, De Kei en De Polle biedt de sanitaire ruimte maar één toegang. Hier heeft men een looprichting aangegeven en de bezetting van de douches en toiletten gemaximaliseerd.

Bij boerencampings De Hooiberg en de Nesse is vorig jaar een nieuwe sanitaire ruimte in gebruik genomen. Wim Twisk (De Hooiberg) lijkt een vooruitziende blik te hebben gehad, want de wasbakken zijn bij de bouw al anderhalve meter afstand van elkaar geplaatst. Twisk: ,,Ik dacht destijds ‘Als we dan toch iets nieuws neerzetten, dan doen we het meteen maar zo ruim mogelijk’.” Het gebouw bevat drie sanitaire ruimtes voor families en verder dichte toilet- en doucheruimtes met eigen afzuiging.

Afwezigheidsbordje

John Adrichem (minicamping De Nesse) doet het met één familieruimte minder. Ook hier hebben alle andere (dichte) toiletten een eigen afzuigsysteem. Hij zet net een aan-/afwezigheidsbordje met schroeven vast voor de ingang van het gebouw. Adrichem: ,,We hebben maar één ingang en op deze wijze weten bezoekers hoe het met de bezettingsgraad binnen is gesteld.” Ook hier is het vóór en na bezoek handen wassen geblazen.

Het sanitair mag weer open. John Adrichem bevestigt nog snel het aan-/afwezigheidsbordje (foto: Henk de Reus)

Gerard Swart van camping De Boekel zegt dat de camping op dit moment de veiligste plek is om coronabesmetting te voorkomen. ,,De camping is anderhalve hectare groot. Als alle zestig staanplaatsen bezet zijn is er ten opzichte van elkaar veel meer ruimte dan de anderhalve meter”, aldus Swart. Zo kun je het ook benaderen natuurlijk.

Gitta Duijn van camping De Tien Morgen zegt dat gasten bij de twee aanwezige aanrechtbladen verzocht wordt om het water mee te nemen naar de staanplaats, dit om ‘samenscholing’ te voorkomen.

Wijs op reis

Esther Beentjes (‘Het Zonnige Veld’) heeft van enkele arriverende gasten de vraag gekregen of er nog staanplaatsen met een privé sanitaire voorziening beschikbaar zijn. ,,Men las het artikel in de krant van enkele weken terug” zegt ze lachend. Het is duidelijk dat elke camping zich zo goed mogelijk heeft aangepast aan de nieuwe situatie. Wilma Veldt (agro-camping Ormsby Field) vindt dat je er alles aan kunt doen om de camping coronaproof te maken, maar dat het ook aankomt op eigen verantwoordelijkheid van de gasten en een dosis gezond boerenverstand. Jacqueline Welboren (camping De Westert) zegt het nog treffender en stelt: ,,Ga wijs op reis.’’ Hoewel alle minicampings hun zaakjes op orde lijken te hebben merken zij toch dat een aantal ouderen de boeking heeft geannuleerd of uitgesteld. Zij kijken het coronakatje nog even uit de boom. (Tekst / Foto’s: Henk de Reus)