Omgekomen piloten na 76 jaar geëerd met plaquette

Fotobijschrift:
Burgemeester Mans onthult de plaquette samen met Ron Duindam (Vereniging Oud Limmen).

Limmen – Vorige week dinsdag werden de Canadese piloot Warren Robert Zeller (25) en de Britse navigator Herbert Reginald Tribeck (28) geëerd in Limmen, waar zij op 8 september 1944 omkwamen. De oorspronkelijke datum voor de onthulling van het monument moest door corona worden verzet.

Tekst en foto’s: Henk de Reus

Rond 13.45 uur hebben zich zo’n 1000 mensen in de buurt van De Oude School en de Schoollaan verzameld. Aan de overkant staat de nog bedekte plaquette, geflankeerd door schilderijen van de twee omgekomen bemanningsleden. Op het oprijpad van het erachter gelegen weiland staat een oude legerjeep die bemand wordt door twee in legeruniform geklede mannen. Ze maken deel uit van ‘Keep Them Rolling’ en vormen mede het decor van de plechtigheid. Ver achter hen markeert een mast met rood-wit-blauwe vlag halfstok de plaats waar de Havilland Mosquito en zijn bemanning op 8 september 1944 brandend is neergestort. Ze maakten deel uit van het 418e squadron van de Royal Canadian Air Force.

Vlnr.: Kolonel Mark Haddick (Britse ambassade), burgemeester Toon Mans, sergeant Jo-Anne Wiseman (Canadese ambassade) en kolonel Henk Doorten (Koninklijke Luchtmacht).

Toespraak

Terwijl muziekvereniging Excelsior gedragen muziek speelt nemen de genodigden plaats voor het monument. Burgemeester Toon Mans zegt in zijn toespraak blij te zijn dat de onthulling alsnog kan plaatsvinden en bedankt de Stichting Oud Limmen voor het vele werk dat zij in de voorbereiding heeft gestoken. Hij vindt het belangrijk om eer te betuigen aan Warren R. Zeller en Herbert R. Tribbeck. ,,Zij waren niet alleen vroeger onze helden, maar ze zijn dit vandaag de dag nog steeds en verdienen daarom respect”, aldus Mans. Hierna onthult hij samen met Ron Duindam (Vereniging Oud Limmen) de plaquette, waarna sergeant Jo-Anne Wiseman en kolonel Mark Haddick een krans plaatsen. De laatste twee vertegenwoordigen de Canadese, respectievelijk de Britse ambassade. Hierna speelt Excelsior ‘The Last Post’ en wordt er een minuut stilte gehouden.

Eén minuut stilte na The Last Post.

Toedracht neerstorten

Het is even wachten op de Fokker Four die in een ‘missing man formation’ over Limmen zal vliegen. Peter Valkering (Stichting Oud Limmen) vertelt intussen de toedracht tot het neerstorten van de Mosquito. ,,Het vliegtuig was het laatste van een squadron van vijf vliegtuigen. In de nacht van 8 op 9 september 1944 vertrokken er zeven Mosquito’s vanaf de RAF vliegbasis ‘Hartford Bridge’ (zuid-oost Engeland) richting Vechta in Noord Duitsland om daar doelen te bombarderen. Het was die dag slecht weer. Eén toestel (de HX-811) is voor de kust van IJmuiden getroffen door afweergeschut vanaf een Duitse volgboot en vloog in brand. Vanaf Egmond maakte het een bocht richting Limmen, waar het is neergestort.” Valkering zegt dat de Vereniging Oud Limmen van het Canadese squadron een bronzen plaat heeft ontvangen waarin de namen van Zeller en Tribeck zijn gegraveerd.

Ooggetuige

Piet Admiraal (88) vertelt dat hij destijds ooggetuige was van het neerstorten van het vliegtuig. ,,We hadden in Limmen koeien lopen en de volgende ochtend zat ik als twaalfjarige 500 meter van de plek des onheils te melken. Het gebeuren heeft grote impact op mij gehad. Ik heb er zeker drie nachten niet van kunnen slapen.”

Plaquette met de tekst die de toedracht omschrijft.

Tinie Hanck is de maker van de schilderijen van de omgekomen bemanningsleden. De basis voor de schilderijen waren meerdere gehavende foto’s. Ze krijgt van de aanwezigen meerdere complimenten voor haar werk, die ze bescheiden in ontvangst neemt. Dan vertrouwt ze de verslaggever met een knipoog toe dat ze het grootste compliment een aantal jaren terug van haar kleinzoon Julian (toen acht jaar) kreeg. ,,We stonden in het Rijksmuseum voor de Nachtwacht. Hij stond er een tijdje naar te kijken en zei toen ‘Oma schildert veel mooier’.

Missing man formation

In de verte klinkt geronk van vliegtuigmotoren. Even later vliegen de vier Fokker S.11 toestellen in strakke formatie over Limmen. Recht boven het monument verlaat een van de toestellen de formatie, daarmee het overlijden van de piloten symboliserend. Een warm eerbetoon waarvoor het aanwezige publiek spontaan applaudisseert.