Noodoproep van ‘t Dierenduintje

Castricum – De noodklok luidt voor kinderboerderij ‘t Dierenduintje. De initiatiefnemers moeten diep in hun buidel tasten en alle reserves aanspreken om de boel draaiende te houden. Dat heeft te maken met de terugloop van het aantal donateurs en fondsen dat de stichting steunt. ‘t Dierenduintje ontvangt bovendien geen subsidie.  Sinds 1997 is er in Castricum een kleine kinderboerderij waarbij dierenwelzijn voorop staat. Stichting ’t Dierenduintje is voor veel inwoners een bekende plek waar men met de (klein)kinderen graag even naar toe gaat om er tussen de dieren te lopen, in de bloementuin te wandelen of om verse eieren of honing te halen. Tot op de dag van vandaag draait de kinderboerderij op giften en donaties van particulieren en bedrijven. De oprichters is Fred Bakker en zijn vrouw Willa. ,,In 2001 zijn we een stichting geworden omdat het particuliere initiatief uitgroeide tot een kinderboerderij met veel bezoekers. We hoopten op deze manier donateurs te kunnen werven. Sinds de crisis die begon in 2008 is het aantal donateurs jaarlijks flink teruggelopen. Van een mooi aantal donateurs in het verleden van ongeveer  250 donateurs hebben we het in 2014 moeten doen met 33 donateurs en een aantal fondsen. Zo kunnen wij dit niet volhouden. De laatste jaren tasten we al diep in onze reserves.

Kinderboerderijen die wel gesteund worden door een gemeente, hebben het al erg zwaar, vanwege bezuinigen binnen de gemeentes. Ze verdwijnen of worden overgedragen aan particulieren, bedrijven of zorginstellingen.  Laat staan hoe wij het zonder gemeentelijke steun moeten redden! Wij kunnen alleen dankzij hulp van anderen blijven bestaan.”

De kosten voor het verzorgen van de dieren worden ieder jaar hoger. ,,Wij laten onze dieren niet inslapen omdat ze ouder worden, we handelen niet en verkopen ze niet. We laten de dieren ook niet jongen. Alle mannetjes worden gecastreerd om dit tegen te gaan. De dieren moeten echter behandeld worden. Omdat ze oud worden, krijgen ze meer mankementen. De dieren moeten eten, hooi en stro is nodig voor een schone stal. Gas, water, licht en verzekeringen worden ieder jaar duurder, de gebouwen en het terrein moet onderhouden worden, hekwerken, een nieuw kippenhok ga zo maar door. Als je ziet hoeveel bezoekers, scholen en instanties de kinderboerderij weten te vinden en het project een warm hart toedragen, dan vragen wij of zij het ook zo belangrijk vinden dat het Dierenduintje blijft bestaan. Steun ons, iedere gift is meer dan welkom.” Een bijdrage overmaken kan op NL10 INGB 0009353259 t.n.v. stichting het Dierenduintje.