Nieuwe voorzitter voor de Stichting Uitgeester en Akersloter Molens (SUAM)

John Wissenburg heeft afscheid genomen als voorzitter van de Stichting Uitgeester en Akersloter Molens en hij is opgevolgd door Jan Kamphuys. John is tien jaar bestuurlijk betrokken geweest bij de molens De Kat in Uitgeest en De Oude Knegt in Akersloot, maar omdat hij vanuit Akersloot is verhuisd naar Zaandijk heeft hij besloten de voorzittershamer neer te leggen.

De nieuwe voorzitter, Jan Kamphuys, rechts op de foto, is een geboren Zaankanter, een telg uit een familie die van oudsher houtzaagmolens bezat. Niet zo vreemd dus dat inmiddels zo’n jaar of acht geleden zijn interesse gewekt werd door de plannen voor de bouw van een historisch houtzaagmolencomplex op het terrein van het Erfgoedpark de Hoop in Uitgeest. Ongeveer tegelijkertijd zag hij in de lokale krant een oproep van Theo Visser die op zoek was naar nieuwe vrijwilligers voor “zijn” molen De Oude Knegt. Jan heeft zich aangemeld en is begonnen aan de opleiding voor vrijwillig molenaar, met in zijn achterhoofd dat hij misschien ooit molenaar op de nog te realiseren houtzaagmolen zou kunnen worden. Voorlopig is hij al jaren elke eerste zaterdag van de maand als tweede molenaar te vinden op De Oude Knegt in Akersloot.

De SUAM heeft twee molens in bezit, De Kat in Uitgeest en De Oude Knegt in Akersloot, en voelt zich daarnaast verantwoordelijk voor de instandhouding van een aantal andere molens in de regio. Zo wordt de kleine “lattenzager”, De Corneliszoon, op het Erfgoedpark in Uitgeest draaiende gehouden.

Als eerbetoon aan de uitvinder van het houtzagen op windkracht, Cornelis Corneliszoon uit Uitgeest, zou daaraan een volwaardige houtzaagmolen worden toegevoegd. Na de opstartfase zijn de plannen helaas in het slop geraakt maar het recent aangepaste en verruimde conceptbestemmingsplan voor het gebied biedt toch goede hoop dat dit ooit gerealiseerd zal worden. De nieuwe voorzitter van de SUAM wil zich daarvoor graag inzetten. (Foto: aangeleverd)