Nieuwe film van oud-Castricummer in de maak

Na het succes van Welcome to the Smiling Coast, is de geboren en getogen Castricummer Emiel Martens samen met de Haagse filmmaker Bas Ackermann en het Gambiaanse mediabedrijf State of Mic bezig met de voorbereidingen van een nieuwe filmproductie. Gifts from Babylon is een korte fictiefilm over de impact van illegale Afrika-EU-migratie door de ogen van een Gambiaanse terugkeermigrant. Om de film begin volgend jaar op Movies that Matter, het Haagse mensenrechtenfestival van Amnesty International, in première te kunnen laten gaan, zijn ze onlangs met een crowdfundcampagne gestart.

Vorig jaar was Martens, tegenwoordig woonachtig in Amsterdam, al als producent betrokken bij Welcome to the Smiling Coast (2016), een documentaire over toerisme in Gambia. Deze film heeft inmiddels op meer dan veertig filmfestivals en andere evenementen wereldwijd gedraaid. Ook bezocht Martens onder andere het Jac. P Thijsse college in Castricum om de documentaire te vertonen aan de groep leerlingen die in Gambia een school ondersteunen.

Gifts from Babylon, het vervolg op Welcome to the Smiling Coast, laat de persoonlijke en culturele conflicten zien die zich voordoen wanneer een jonge Gambiaan terugkeert naar zijn geboorteland na lange tijd illegaal in Europa te hebben gewoond. Eerder dit jaar won Martens met zijn team drieduizend euro tijdens de ‘Your Movie Matters’ pitchcompetitie van Movies that Matter. Het filmteam heeft echter meer geld nodig, zo’n negenduizend euro, om de film te maken en daarom zijn ze op Cinecrowd met een crowdfundcampagne gestart. Inmiddels hebben ze al meer dan tweeduizend euro opgehaald. Martens: ,,Alle beetjes, groot en klein, helpen ons om ons doel binnen veertig dagen te bereiken.” De donatiepagina van Gifts from Babylon: www.cinecrowd.com/gifts-from-babylon. Voor meer informatie en de teaser: www.giftsfrombabylon.com.