Nieuw kringloopbrengpunt bij milieustraat in Castricum

Castricum – Inwoners die bij de milieustraat hun grofvuil komen brengen en er nog iets bruikbaars tussen hebben, kunnen dat vanaf dinsdag 2 juli afgeven bij het kringloopbrengpunt op deze locatie. Daarvoor werkt de gemeente nauw samen met twee lokale kringlooporganisaties: Noppes en Muttathara.

Spullen die anders worden weggegooid, belanden nu misschien bij het kringloopbrengpunt. Het doel is om meer spullen te gaan hergebruiken. En zo maakt het kringloopbrengpunt inwoners bewuster van wat ze weggooien. Ook voor inwoners die zich daar al bewust van zijn, is het straks makkelijker om gebruikte spullen weg te brengen. Zij hoeven maar naar één locatie te komen met spullen die kunnen worden hergebruikt (kringloopspullen) en die kunnen worden weggegooid (afval).

Noppes en Muttathara

Het kringloopbrengpunt is een samenwerking tussen de gemeente en twee kringlooporganisaties die lokaal actief zijn: Noppes en Muttathara. Elke week wordt de opbrengst opgehaald door een van de twee organisaties: in de even weken door Noppes, in de oneven weken Muttathara.

Pilot

Het betreft in eerste instantie een pilot van 24 weken, tot eind 2024. Als het in een behoefte voorziet, kan het brengpunt definitief worden ingevoerd.

Opbrengst

Het hergebruik van spullen kan – naast een blije nieuwe gebruiker – ook winst opleveren voor het milieu. Volgens berekeningen is 15 procent van het grof huishoudelijk (rest)afval herbruikbaar is, net zoals 10 procent van het bouw- en sloopafval. Dat komt neer op zo’n 95.000 kilo herbruikbaar materiaal per jaar, wat gelijk staat aan 22.000 euro minder verwerkingskosten voor de gemeente, en 50.000 euro extra omzet per jaar voor de kringlooporganisaties door de extra verkoop van herbruikbare spullen. De besparing op hergebruik van afgedankte elektrische en elektronische apparatuur, textiel en hout is daarin nog niet meegerekend.

Openingstijden

Het kringloopbrengpunt is op dezelfde tijden open als de milieustraat: dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag van 08.30 tot 15.45 uur en op zaterdag van 09.00 tot 16.00 uur. De officiële opening is op 2 juli.

Niet alleen inwoners van de gemeente Castricum kunnen gebruikmaken van de milieustraat én het kringloopbrengpunt in de gemeente, ook inwoners van de gemeenten Bergen, Uitgeest en Heiloo zijn er welkom met hun herbruikbare spullen en afval. In de vier BUCH-gemeenten zijn namelijk alle zes lokale milieustraten toegankelijk voor alle inwoners van Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo.

Meer informatie

Meer informatie over alle afvalzaken is te lezen op www.mijnafvalzaken.nl en in de app ‘Mijn afvalzaken’. Daar kunnen inwoners ook afvalzaken zelf regelen. (Foto: Pixabay)