Negende editie Boskalis Beach Cleanup Tour gestart

Regio – Maandag is de negende editie van de Boskalis Beach Cleanup Tour gestart. Op initiatief van Stichting De Noordzee ruimen duizenden vrijwilligers vijftien dagen lang afval op langs de hele Noordzeekust. Zo vragen ze aandacht voor een schone en gezonde Noordzee. Aanmelden voor deelname is nog mogelijk.

Ruim tweeduizend vrijwilligers hebben zich al aangemeld voor de dertig opruimacties: elke dag wordt het strand tegelijkertijd in het noorden en in het zuiden van het land opgeruimd. De vrijwilligers ruimen al het afval op dat ze tegenkomen. Deze editie is er extra aandacht voor vervuiling door peuken. Vorig jaar zijn in vijftien dagen tijd 57.772 peuken van het strand geraapt. De landelijke opruimactie startte maandag in Cadzand en op Schiermonnikoog. Maandag 15 augustus is de laatste dag van de Tour bij Zandvoort. Dan worden de resultaten bekendgemaakt.

Peukenvrije stranden

Op populaire stranden in Nederland is de sigarettenpeuk het meest gevonden afval. Peuken bestaan grotendeels uit plastic. Er zitten allerlei giftige stoffen in en één peuk kan wel duizend liter water vervuilen. Stichting De Noordzee roept via een petitie gemeenten op het peukenprobleem aan te pakken met peukenvrije stranden.

Inschrijven

Het is nog mogelijk om deel te nemen aan één of meerdere etappes. De etappe in Castricum vindt plaats op 13 augustus. Inschrijven kan via www.beachcleanuptour.nl/etappes. Naast de opruimactie zijn op er op diverse locaties activiteiten waar mensen ook zonder zich aan te melden aan mee kunnen doen. De speciale Noordzeenatuur-dagen zijn op 12, 13, 14 en 15 augustus in respectievelijk Wassenaar, Katwijk aan Zee, Wijk aan Zee en Zandvoort.

Over Stichting De Noordzee

Stichting De Noordzee is al ruim veertig jaar dé organisatie als het gaat om bescherming en duurzaam gebruik van de Noordzee. De organisatie staat voor een schone en gezonde Noordzee die duurzaam wordt gebruikt. Men werkt aan het bereiken van een gezond ecosysteem dat invloeden van buiten weerbaar en veerkrachtig opvangt. Volgens Stichting De Noordzee moet de Noordzeenatuur altijd het uitgangspunt zijn voor duurzaam gebruik. De organisatie komt op voor de Noordzee en werkt samen met andere partijen aan oplossingen voor huidige en toekomstige uitdagingen op de Noordzee.

De jaarlijkse landelijke strandschoonmaakactie, de Boskalis Beach Cleanup Tour, is mogelijk dankzij de steun van de hoofdsponsor Boskalis en vele andere partners. (Archieffoto: Bos Media Services)