Muziek, humor, anekdotes en imitaties in een wervelende show

Castricum – Kasper van Kooten treedt op zaterdag 15 april op in Theater Koningsduyn. Hij presenteert zijn muzikale zelfportret ‘Van Kooten en de Beat’ ten gehore. ,,Muziek is gewoon het allerbelangrijkste wat er is! Voor ieder mens, of je nu wel of niet kunt zingen of een instrument bespeelt. Muziek is overal ter wereld een levensader voor mensen. Heel veel muziek uit de jaren 70 en 80 komt nu weer terug en ook jonge mensen luisteren ernaar en spelen het. Fleetwood Mac, Blondie en Doe Maar, bijvoorbeeld.’’

Door Ans Pelzer

Kasper leeft van, met en door muziek: ,,Muziek zit in mijn DNA. Ik ben er mee opgegroeid en er mee verder gegaan. Bij ons thuis kwam collega van mijn vader en huisvriend Wim de Bie vaker langs en ik denk niet dat veel mensen weten hoe ongelooflijk mooi De Bie kon zingen. Daar werd ik door geraakt.’’ Wim de Bie overleed enkele dagen voor dit gesprek. Kasper vertelt dat de naam van zijn programma en het gelijknamige boek ‘Van Kooten en de Beat’ een variatie is op Van Kooten en De Bie. ,,Wim de Bie wist ook heel veel van muziek. Door hem heb ik ‘The Police’ leren kennen. Daar vertel ik ook over in de voorstelling. Zijn dood geeft een lading aan de komende voorstellingen. Ik kan en wil er niet omheen om een klein eerbetoon te geven. Mijn ouders en Wim hebben zoveel betekend voor mijn ontwikkeling. Ik realiseer me ook heel goed dat niet alle ouders zomaar een drumstel kunnen kopen voor hun kinderen. In dat opzicht voel ik me bevoorrecht.’’

De invloed van muziek

Kasper vertelt welke invloed muziek op zijn leven heeft: ,,Al heel jong merkte ik dat mijn lichaam begon te stuiteren als ik muziek hoorde. In de brugklas vond ik muziek belangrijker dan op school zitten. In die tijd begon ik met drummen en had het gevoel ‘dit is zo mooi!’ Met een paar vrienden had ik een bandje en met dat bandje konden we de hele wereld aan. Soms zie ik nu ook heel jonge kinderen gaan bewegen als ze muziek horen. Muziek en muziekonderwijs op school vind ik onwijs belangrijk. Daarom ben ik ook ambassadeur geworden voor een stichting die ijvert voor structureel muziekonderwijs op de basisschool. Koningin Maxima is voorzitter van die club.’’ Deze hele voorstelling is een verhaal van een jongetje (Kasper dus) dat al heel jong wist dat hij met muziek verder wilde en moest. Het is een voorstelling over de grote rol die muziek in zijn leven speelt en het is ook gewoon cabaret. De geweldige muzikant Frank Stukker speelt mee. Het verhaal, de anekdote, de imitatie en de grap voeren de boventoon. Gaan zien die voorstelling!

Zaterdag 15 april om 20.00 uur in Theater Koningsduyn. Kaarten zijn via www.geesterhage.nl te reserveren. (Foto: Karen van Gilst)