Museumweek in Kranenburgh

Het grillige beest van Lucebert in de beeldentuin is tijdens de Nationale Museumweek van 16 tot en met 24 april het pronkstuk van Kranenburgh in Bergen. Ga het bekijken onder leiding van een gids. Op woensdag 20 en vrijdag 22 april zijn er speciale rondleidingen door de tuin. De ruim dertig kunstwerken staan verspreid over het terrein, twee voetbalvelden groot. Tijdens de Museumweek presenteert Kranenburgh ook een tuinfolder met een looproute langs alle beelden.

Lucebert had bijna veertig jaar zijn atelier in Bergen en is één van de belangrijkste kunstenaars van Nederland. Halverwege de jaren vijftig woonde hij enige tijd in de villa die nu onderdeel vormt van het museum . Alle beelden in de tuin zijn van kunstenaars die een band met Bergen of de natuur hebben. Hun werk is abstract en figuratief.  Blikvanger in de voortuin is de wilgenpalissade van Sjoerd Buisman. Dat werk is tijdelijk, net als het touwenkunstwerk van Chiel Kuijl. Bezoekers mogen dat ook beklimmen.

Tijdens de Nationale Museumweek is de tentoonstelling Silence out loud van Joost Zwagerman te zien. Hij koos hedendaagse kunstwerken die verschillende vormen van stilte verwoorden. De rondleidingen zijn op 20 en 22 april om 13.15 uur. Foto: Lucebert, ZT, 1994. Fotografie: Peter H. Toxopeus.