Met papa zoeken naar kikkers en staafwantsen

Castricum – Vaderdag viel dit jaar samen met Slootjesdag. En laten papa’s nou niets liever doen dan slootjevissen. De vaders en alle andere grote en kleine kinderen konden afgelopen zondag hun hart ophalen achter Restaurant het Ruyterhuis waar één van de mooiste sloten ligt die de Gemeente Castricum rijk is: die aan de rand van Zeerijdtsdijkje, een prachtig natuurgebied van Landschap Noord-Holland. Met schepnetjes, teiltjes en zoekkaarten werden heel veel verschillende beestjes gevangen, bewonderd en weer vrijgelaten. Vrijwilligers gaven uitleg, de mooiste vangsten konden in aquariumbakken wat langer bewonderd worden en  de kleinste beestjes konden onder een microscoop bekeken worden.

Een van de mooiste vangsten was toch wel een grote staafwants die door Hidde uit het water geschept werd.

Slootjesdag is een initiatief van IVN Midden Kennemerland (Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid) en de gemeente Castricum.

Dankzij de inspanningen van gemeenten en waterschappen wordt het oppervlaktewater beter beheerd en dat is te merken. Sloten en plassen zitten vol leven. Een sloot is feitelijk een klein ecosysteem. Dat systeem kan gemakkelijk worden verstoord. Daarom is goed waterbeheer van levensbelang. Dat geldt zowel voor de hoeveelheid water als voor de waterkwaliteit. Met het organiseren van de Slootjesdag wordt aandacht gegeven voor het leven in de sloot, de waarde van schoon oppervlaktewater en de investeringen van de overheid om het oppervlaktewater schoner te krijgen.

Ook of nog een keertje slootjevissen met IVN? Op zondag 21 juli staan de teiltjes, schepnetjes en de vrijwilligers weer klaar om grote en kleine kinderen van de wal in de sloot te helpen op het festival zomerpodium Heemskerk bij Kasteel Marquette. (Foto: Susanne van Reenen)