Mee(r) doen voor ouderen

Hoe kunnen we de belangrijkste uitdagingen voor ouderen op het gebied van muziek, dans en film, dagje uit, en sport en spel vormgeven door samen te werken? Die vraag stond centraal tijdens de bijeenkomst ‘Mee(r) doen voor ouderen in Castricum’, die de Stichting De Tijdmachine in het gemeentehuis van Castricum organiseerde op 18 april.

Zeventig vertegenwoordigers van verschillende zorgpartijen maar ook inwoners, vrijwilligers en politici gingen met elkaar in gesprek over thema’s als communicatie tussen zorggroepen, vrijwilligerswerk, en film, muziek en dans voor ouderen. Wethouders Swart en Rood verzorgden de opening en de afsluiting van de avond.
De vraag ‘Hoe wilt u zelf uw leven vormgeven?’ stond centraal in eerdere ontmoetingen. Ouderen willen een frisse neus, dagjes uit, naar de film, een concert bezoeken, dansen, of helemaal opgaan in sport en spel.

In Castricum wordt al veel georganiseerd voor deze mensen, maar hoe kan dit nog beter (samen)? Er ontstond een open, enthousiast gesprek waarin dilemma’s en oplossingen werden besproken. Veel voorkomend was de vraag naar een heldere, fysieke sociale kaart voor ouderen en zorginstanties. Een kaart die bijvoorbeeld specifiek aangeeft waar iemand de foxtrot kan dansen met een 60-jarige partner. Ook de communicatie tussen verschillende zorgpartijen was een veelgenoemd thema. Zo’n dertig mensen gaven aan het eind van de avond aan dat ze de handen uit de mouwen willen steken om verder aan de slag te gaan met deze thema’s. Hans Nieuwenhuijs, lid van Adviesraad Sociaal Domein Castricum, is een van hen. Demonstratief noteerde hij zijn naam onder de brainstormpagina vervoer. ‘Ik ben een beetje uitgepraat,’ verzuchtte hij. ‘Nu wil ik praktisch aan de slag. Laat mij maar lopen, wandelen, duwen, rijden en in actie komen.’