Marathonloper Edwin de Vries: „Ik stop op mijn hoogtepunt”

Castricum – Hij kan het bijna niet geloven, wat een prestatie. Wanneer Edwin de Vries, lid van Atletiek Vereniging Castricum, als snelste Nederlander over de finish komt in de Berlijn Marathon, ziet hij een tijd op de klok van 2.13,38. Een persoonlijk record van bijna vier minuten. Zijn oude record stond op 2.17,22, gelopen tijdens de Amsterdam Marathon van 2018. De prestatie in Berlijn is bijzonder snel en dus behoort Edwin nu tot de absolute Nederlandse top op de marathon.

Wat zijn prestatie uitzonderlijk maakt, is dat dit niet alleen zijn snelste marathon is, maar het is ook meteen zijn laatste. Stoppen op het hoogtepunt noemt hij het zelf. „Een progressie van bijna 4 minuten ga ik nooit meer maken, dus in dat opzicht stop ik wel op mijn hoogtepunt”, vertelt Edwin. „Ik heb eens gezegd in het blad Runnersworld: als ik ooit 2.13 loop, dat zou echt geweldig zijn. Laat ik dat nu net gelopen hebben in mijn laatste marathon.”

Edwin heeft nog een andere passie, hij heeft samen met zijn broer een online marketingbureau waar hij ook veel tijd aan kwijt is. „Voor mij werd duidelijk dat ik meer zou moeten rusten als ik nog meer progressie wilde boeken in het hardlopen. Hier zat de rek nog in. Dit zou betekenen dat ik zou moeten stoppen met mijn andere passie: ‘Online marketing’, dat zag ik niet zitten. Hier haal ik namelijk ook heel veel energie en voldoening uit en zie ik ook een toekomst in.” Het betekent niet dat Edwin stopt met sporten, hij blijft hardlopen. „Dat is ook goed voor mijn focus en concentratie, zo blijf ik fit.”

Tevreden terugkijkend denkt Edwin aan wat de sport voor hem heeft opgeleverd. „Een mooie vriendengroep en daarnaast heb ik geleerd dat je met hard werken heel ver kunt komen. Ik ben ook op hele mooie plekken op de wereld geweest, mooie momenten meegemaakt. Ik zal ook nooit al die prachtige races vergeten.” (Foto: Dan Vernon)