Lezing: Overijssel, tussen Regge en Reest

Castricum – Op donderdag 17 maart houdt de Vogelwerkgroep Midden-Kennemerland in samenwerking met PWN een lezing met beelden onder de titel ‘Overijssel, tussen Regge en Reest’. De lezing wordt verzorgd door Philip Friskorn en vindt plaats in bezoekerscentrum De Hoep aan de Johannisweg 2.

Kenmerkend voor Overijssel zijn de stuwwallen, erfenissen uit de ijstijd. Het landschap van Noord- en Oost-Nederland is gevormd in de voorlaatste ijstijd. De langzaam schuivende ijskap duwde zand en stenen voor zich uit, waardoor langgerekte wallen ontstonden. In Salland en Twente bereiken deze stuwwallen hoogtes tot rond de tachtig meter boven NAP. Wie kent niet de Sallandse Heuvelrug? We gaan de natuur in vanuit Haaksbergen en komen ten zuiden van Diepenheim bij de oorsprong van de Regge.

In het landschap zijn oude meanders van de Regge nog terug te vinden. Waar men ze herstelt, herleeft de Regge van vroeger. Net ten zuiden van Ommen komt de Regge uit in de Overijsselse Vecht. We maken een sprongetje door Salland en komen terecht in Dedemsvaart, het noorden van de provincie. Daar vormt het riviertje de Reest de natuurlijke grens tussen Overijssel en Drenthe. De Reest is een van de best bewaarde riviertjes van Nederland. Prachtige meanders en een indrukwekkende dynamiek onder invloed van de seizoenen maken deze kleine rivier zo bijzonder. Bij Meppel verlaten we met de Reest de provincie Overijssel: natuur met een en al afwisseling!

De lezing begint om 20.00 uur en is gratis toegankelijk voor leden van de Vogelwerkgroep Midden-Kennemerland. Niet-leden betalen 3 euro. Er kunnen 114 mensen in de zaal. (Foto: Philip Friskorn)