Lezing over de Amsterdamse portrettiste Thérèse Schwartze

Cora Hollema, verzorgt op donderdag 10 januari een lezing in de Foyer in Geesterhage over schilderes Thérèse Schwartze. Een verhaal over een harde leerschool bij haar Amerikaans/Duitse vader. Een verhaal over haar technisch raffinement, het hof waar zij kind aan huis was, de internationale roem en haar miljoenenvermogen. Van de jaloezie en verbijstering die zij opriep. Van de achtergrond van haar zakelijk talent. Het verhaal van een bijzondere persoonlijkheid en een uitzonderlijke carrière. Bezoekers zijn van harte uitgenodigd om te komen kijken en luisteren.
De persoonlijkheid en carrière van de Amsterdamse schilderes Thérèse Schwartze werden gevormd door een migrantenachtergrond en de bijbehorende pioniersgeest. Schwartze was tijdens haar leven een gevierd portrettiste die een grote technische vaardigheid koppelde aan een buitengewoon zakelijk inzicht. Zij wist de negentiende-eeuwse vaderlandse beau monde en het koningshuis met on-Nederlandse allure in beeld te brengen en verdiende daar miljoenen mee.
De schijnbaar moeiteloze virtuositeit van de geflatteerde, elegante portretten leidde in het sobere Nederland tot flink wat kritiek. Ook haar actieve rol in het publieke, bestuurlijke en culturele leven en de hoge prijzen die zij kon bedingen lokten reacties uit. Niettemin wist zij haar status van veelgevraagd portrettiste van de Nederlandse elite tot aan haar dood in 1918 te bestendigen. Enkele van haar schilderijen hangen in het Rijksmuseum. Voor meer informatie kijk op www.thereseschwartze.com.
Drs. Cora Hollema (1948), socioloog, tentoonstellingsmaker en publicist, was werkzaam o.a. bij het Frans Halsmuseum, Museon, Universteitsmuseum Agnietenkapel en Slot Zeist. Het boek van Cora Hollema over Thérèse Schwarze is te koop na afloop van de lezing.

Bibliotheek Kennemerwaard locatie Castricum organiseert regelmatig op donderdagochtend een programma voor senioren met als titel: De Ochtenden. Deze ochtenden van 10.00 tot 12.00 uur staan in het teken van cultuur en informatie, maar ook gezellig samenzijn en nieuwe mensen ontmoeten. Aanmelden voor de lezing op donderdag 10 januari om 10.00 uur in de Foyer in Geesterhage aan de Geesterduinweg 3 kan via de activiteitenagenda op www.bibliotheekkennemerwaard.nl of bij de klantenservice in de bibliotheek. De toegang is 5 euro (betalen met pin). (Foto: aangeleverd)