Lezerspost: Dierenambulance Kennemerland aan de kant geschoven

Castricum viel bijna vijftig jaar onder Dierenambulance Kennemerland (DAK). Aangereden en zieke dieren werden keurig vervoerd naar een dierenarts ter plaatse of opvang in de regio. Sinds 1 april 2022 valt Castricum onder de Dierenambulance Noord-Kennemerland (DANK), Alkmaar dus, plus groot deel noordkop. Deze ambulance had de goedkoopste aanbesteding. Maar ook een enorm en veel te groot werkgebied. Na 1 januari 2023 komt er zelfs nog een gebied bij, tot den Helder. Men rijdt momenteel met één wagen. Die stond in Schagen. Het heeft driekwart dag geduurd eer de ambulance een keer kwam om het dier dat de hele dag langs de kant van de weg lag in de hete zon, op te halen.

De telefoon werd eerst niet eens opgenomen. Later kreeg je een bandje te horen dat je maar een mailtje moet sturen over het gewonde dier (hoezo moet je zoiets per mail melden?). Terwijl de DAK bijna vijftig jaar alles wat hulp nodig had in Castricum kwam ophalen. Ook dode dieren. Dat verzaakt de DANK ook, want het is toch al dood. Waar blijft het dan? Langs de kant van de weg, of gooit iemand zo’n dier ergens achter de struiken of in een container? Het zal je huisdier maar zijn, als eigenaar blijf je zoeken. Dan is het fijn als de medewerkers het dankzij de chip toch nog bij je terug kunnen brengen.

En zo zijn er nog veel meer dingen die helemaal fout gaan! De intentie van de medewerkers is goed, maar één ambulance voor dit hele werkgebied is totaal ontoereikend en belachelijk. Hun werkwijze is dieronvriendelijk. Voor vogels wordt in principe niet meer gereden. Dat zijn toch ook dieren? Wie deze switch bedacht heeft moet zich diep schamen. Zie de klachten op ‘Je bent Castricummer Als’ op Facebook. De dieren, maar ook de mensen erachter, zijn de dupe. Dit besluit moet zo gauw als kan terug gedraaid worden. Laat het werkgebied van de DAK alstublieft snel terug komen naar Castricum! Gemeente Castricum, neem je verantwoordelijkheid in deze! Want dit werkt niet en gaat ook nooit werken.

Trudy Kist / Marjorie Janse