Leerlingen Paulusschool buigen zich over milieuprobleem

Steeds vaker wordt de plastic soep, een enorme hoeveelheid afvalplastic in de oceanen, onder de aandacht gebracht. Milieudeskundigen zijn het erover eens dat er snel iets moet gebeuren om de toename van de hoeveelheid plastic te stoppen, bewustwording speelt daarbij een grote rol. Daarom wordt op scholen tegenwoordig veel aandacht aan de plastic soep besteed. Zo ook op basisschool Paulus, waar stagiaire Susanne Bakker de leerlingen van groep 8 als opdracht gaf om een artikel te schrijven over de plastic soep. In groepjes van vier kinderen gingen ze aan de slag en dat leverde een aantal mooie artikelen op. De leerlingen maakten er ook een poster bij. ,,Als ‘juf’ van groep 8 ben ik natuurlijk erg trots op ze. Ze hebben een duidelijk idee en oplossing voor de plastic soep, maar het belangrijkste: aandacht voor de plastic soep’’, aldus Susanne Bakker. Hoe belangrijk het is om een goede oplossing voor dit probleem te vinden, blijkt uit de cijfers. Op diverse plaatsen in de oceanen drijft een enorme massa plastic rond, de kleinste plastic soep is ruim 34 keer groter dan Nederland. Bovendien produceren we wereldwijd op jaarbasis miljoenen tonnen plastic. Elk jaar verdwijnt naar schatting vijf miljoen ton afval in zee.

Het winnende artikel over de plastic soep van de Paulusschool is hieronder te lezen. Op de foto is de winnende poster te zien (foto: aangeleverd).

Problemen in de zee

Per jaar komt er meer dan acht miljoen ton afval in de zee. Het plastic wat in de zee komt wordt steeds kleiner door wrijving en het brokkelt af. De vissen, walvissen, en andere dieren denken dat het plankton of eten is en eten het daarom op. Dit kost heel veel dierenlevens!

Hoe kunnen we het voorkomen?

De kleinste plastic soep is ruim vierendertig keer zo groot als Nederland.
Je kunt op meerdere manieren een grotere plastic soep voorkomen. Zoals:

  • Een bamboe tandenborstel.
  • In plaats van een plastic tuinstoel een tuinstoel van hout of metaal/ijzer.
  • Een herbruikbare beker.
  • Gebruik biologisch plastic, dat is afbreekbaar.
  • Ruim afval op straat op en gooi het in de prullenbak.
  • Zeg: “Nee!” Tegen plastic items voor eenmalig gebruik.
  • Verkoop/geef je kleding weg.
  • Recycle en hergebruik meer!
  • Koop geen wegwerp bordjes, bekertjes of tasjes.

Feitjes over de plastic soep:

  • De kleinste plastic soep is ruim vierendertig keer zo groot als Nederland.
  • Doordat de dieren het afval op eten gaan ze dood of vissen de vissers het op dan eten wij het. Slecht dus!
  • Al het plastic bij elkaar is meer dan één miljard olifanten aan gewicht.
  • Jaarlijks 5.000.000 ton aan afval in zee.
  • Van alles komt het meeste afval uit Azië!

Hoe komt het dat er plastic in de zee komt:

Mensen gooien afval op straat en door de wind en storm waait het in de zee. Het afval wat in de zee terecht komt, ligt zelfs op de bodem van de zee. Overal ligt afval zoveel dat we misschien over 50 jaar niet meer kunnen zwemmen in de zee, omdat het puur afval is! Help daarom mee met opruimen op straat: ga met je vrienden naar buiten, neem een biologisch afbreekbare zak mee en stop al het afval wat je op straat vind daar in. Doe daarna de biozak in de prullenbak in je tuin. Behalve als het alleen plastic is, hang het dan aan de lantaarnpaal voor je huis of in de straat. Sommige mensen hebben al een bak voor plastic als je dat hebt doe het dan daar in.

Een rups ontdekt?!

In zo’n plastic soep zitten veel plastic tasjes die gemaakt zijn van polyethyleen, dat vrijwel niet biologisch afbreekbaar is dachten mensen, maar nu blijkt dat er een rups is die plastic eet, zelfs graag?! Echt super gek, maar het is raar want de rups eet het plastic wel maar verteert het niet. Voordat we rupsen kunnen gebruiken voor het ontdoen van plastic moet er eerst nog veel worden onderzocht. Dus als je de rupsen van wasmot wilt sparen, bewaar ze dan niet in een plastic tasje. Als je dat wel doet dan veranderd je tasje in een halve dag in gatenkaas! Zelfs als je ze vermaalt en op polyethyleen smeert, gaat het plastic stuk.

Schildpadden en plastic?

Als een schildpad plastic eet kan hij/zij zich niet meer voortplanten. In een promotie -onderzoek zegt Nina Marn: “Ik verwachtte wel dat er gevolgen waren voor de schildpad, maar ik was geschokt om te zien dat zelfs een klein beetje plastic al zo’n grote invloed heeft op hun groei en voortplanting!” Het dieet van een schildpad bestaat al uit 14 procent plastic!

Zo’n honderdvijfenvijftig miljoen ton afval per jaar

Er wordt zo’n 311 miljoen ton nieuw plastic gemaakt. Ongeveer de helft is voor een eenmalig gebruik (dus dat je het na één keer alweer weggegooid). De meeste soorten van plastic zijn niet afbreekbaar. De hoeveelheid afval wat in de zee komt groeit dus ontzettend snel. Er wordt ook nog eens verwacht dat de productie van plastic zal toenemen, doordat de bevolking van de wereld en economie steeds verder groeien.

Gif in jouw eten?

Er is onderzoek gedaan naar de impact van plastic afval op meer dan 660 diersoorten, van het kleinste diertje (plankton) tot de grootste walvissen. Maar ook dieren daar tussen in zoals een vis of schaaldieren (oester of heremietkreeft) waar wij als mens van eten. Ons voedsel uit zee blijkt verontrustend veel gif in zich te hebben. Dit terwijl er ongeveer twee miljard mensen over de hele wereld van zee afhankelijk zijn voor hun voedsel. Doordat de stukjes plastic in vervuild water liggen worden ze ook steeds giftiger.

Dieren gaan dood!

Dieren die in de zee leven (zeedieren) zien het aan als voedsel, waardoor ze het eten en vaak stikken in het plastic. De dieren bovenaan de lijst van de voedselketen zoals haaien, orka’s en ijsberen krijgen heel veel gif binnen doordat de dieren die zij eten ook plastic eten. De hele grote hoeveelheden plastic in de zee (plastic soep) hebben hele grote gevolgen van de gezondheid en het hele ecosysteem. een ecosysteem houd in dat een vis plankton eet en een orka dan weer die vis enzovoort. De dieren blijven ook vast te zitten in het plastic.

Oplossing:

Ga met grote netten aan een boot naar de plasticsoep toe en schep zo veel mogelijk afval uit de zee! En voor de mensen thuis: scheidt afval en gooi het zwerfafval in de prullenbak!