Leerlingen Molenhoek op excursie naar huisvuilcentrale

We kunnen verstandig met vuilnis omgaan. Dat weet in ieder geval groep 7/8 van Basisschool de Molenhoek. De klas bracht donderdag een leerzaam bezoek  aan de HVC (huisvuil centrale) in Alkmaar.

Dat er heel wat over afval en vuilnis te vertellen valt, bleek al snel tijdens presentie van  de enthousiaste medewerkster die de kinderen ontving.

Door de jaren heen zijn mensen steeds meer afval gaan produceren. Hoe rijker en moderner het land, hoe meer kg vuilnis per inwoner er wordt gemaakt .  Bovendien bestaat het meeste afval in Westerse landen niet uit natuurlijke grondstoffen. De ouderwetse manier om van het vuilnis af te komen; alles op een grote hoop gooien, is daarom veel te schadelijk voor ons milieu. Vuilnisbelten zal je in Nederland gelukkig niet meer tegenkomen. Tegenwoordig wordt het afval verwerkt. Uiteraard kan iedereen voor er verwerkt wordt al zijn steentje bijdragen door afval te scheiden zodat een deel kan worden hergebruikt en gerecycled. Maar net zo belangrijk is preventie, aldus de HVC. Heel veel afval is overbodig. We hoeven onze producten helemaal niet in (grote) verpakkingen te kopen. Waarom zou er bijvoorbeeld een plastic hoesje om een komkommer heen moeten zitten?

Na al deze nuttige informatie was het tijd om een kijkje te nemen in de centrale en zo met eigen ogen te zien hoe afval wordt verwerkt. De kinderen vonden het geweldig om langs de grote ovens te lopen waarin vuil wordt verbrand en omgezet in energie.

Indrukwekkend was ook de gigantische hoop vuilnis die almaar hoger gestapeld werd door behendige kraanbestuurders. Vanaf  een ander punt was weer een enorme grijper te zien die een hap uit die afvalberg nam om deze vervolgens in de oven te laten verdwijnen. Na ruim twee uur zat de excursie er weer op en vertrokken de kinderen, een hoop nuttig kennis rijker, weer naar Uitgeest.