Leerlingen basisschool Helmgras op zoek naar hun DNA

Castricum – Dinsdagmorgen 7 januari staan microscopen, pipetflesjes en objectglaasjes klaar op basisschool Helmgras. Meneer Jacobs, technisch onderwijsassistent van het Jac. P. Thijsse College, gaat met twintig leerlingen van groep 6, 7 en 8 aan de slag om hun eigen DNA te vinden en te onderzoeken.

Meneer Jacobs geeft deze les in een serie van acht bètalessen in de komende weken. Daarin maken de kinderen kennis met biologie, natuurkunde en scheikunde. Deze keer onderzochten de kinderen hun eigen speeksel: welke cellen zitten erin en hoe kun je hierin je eigen DNA vinden? Leerlingen van Helmgras die hier interesse in hebben, kunnen een motivatiebrief schrijven, waarin ze aangeven waarom ze aan deze lessen willen deelnemen.

Stephana Kruse, adjunct-directeur van Helmgras: „We krijgen mooie brieven binnen. Soms worden er hele werkstukken van gemaakt. Het is heel leuk om te zien hoe gemotiveerd de kinderen zijn om hierover meer te leren. Deze bètaworkshops komen voort uit onze samenwerking met het Jac. P. Thijsse College. Hierdoor krijgen onze leerlingen de kans om hun talenten te ontdekken en te ontwikkelen.” Stephana Kruse vervolgt: „Het mooie is dat we naast deze workshops ook verdieping kunnen aanbieden voor andere talenten. Onze leerlingen kunnen zich ook inschrijven voor lessen Chinese en Spaanse taal-en cultuur of bijzondere lessen bewegingsonderwijs: fit & lifestyle. Zo bieden we kinderen over de hele linie de mogelijkheid om te ontdekken wat ze leuk vinden en waar ze talent voor hebben. Ze hebben zelf invloed op hun eigen leerproces.”

(Foto: Leerlingen van basisschool Helmgras onderzoeken cellen onder de microscoop tijdens een bètaworkshop in samenwerking met het J.P. Thijsse College – aangeleverd)